Elzászi kenyérlángos füstölt libamellszeletekkel
2016. november 10. írta: St.Rosine

Elzászi kenyérlángos füstölt libamellszeletekkel

Az elzászi kenyérlángos igazi ínyenc változata Márton-napra!

angi_torta_001.JPG 

Elzászi kenyérlángos füstölt libamellszeletekkel (4-6 fő részére/8 db)

A tésztához: 20 g élesztő, 500 g liszt, 50 ml víz + 150 ml víz/vagy író, kb. 1,5-2 teáskanál só, 4 evőkanál olívaolaj

A feltéthez: 400 g füstölt libamell (vékonyra szeletelve), kb. 2-3 fej lilahagyma, 1 nagyobb db alma, kb. 400 ml zsíros tejföl (eredetileg crème fraîche), ízlés szerint só, friss vagy szárított kakukkfű, friss snidling, frissen őrölt fekete bors

Egyéb: 8 db sütőpapír, 7 db 40x30-as méretre vágott műanyag fólia

 

Előkészítés: 35 perc – elkészítés: 80 perc (+ kb. 120 perc kelesztés)

 

Először a hagyományos módon elkészítjük az elzászi kenyérlángos tésztáját. Tehát az élesztőt 50 ml langyos vízben szétmorzsoljuk, a lisztet egy nagyobb tálba (vagy deszkára) szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, és beleöntjük a feloldott élesztőt. 10 perc elteltével jöhet a maradék víz (vagy író), az olaj és a só. Az egészet alaposan tésztává gyúrjuk (készíthetjük géppel is), majd amikor a tészta a táltól és a kezünktől elválik, akkor golyót formálunk belőle, betesszük egy tálba, nedves konyharuhával lefedve, meleg helyen megkelesztjük (kb. 2 óra).

Miután a tésztánk megkelt, alaposan átgyúrjuk, lisztezett nyújtódeszkán hengerré formázzuk, és késsel nyolc egyenlő részre metéljük. Közben a sütő legalsó sínjére becsúsztatjuk a tepsinket, a hőmérsékletet felvesszük a lehető legmagasabbra (pl. 240-250 °C - normál sütési mód, a légkeveréses nem ajánlott, mert a sütő tönkremegy!) és 20 percig melegítjük.

Közben a hagymákat megpucoljuk, vékony karikákra/szeletekre vágjuk és félretesszük. Az almát meghámozzuk, apróra kockázzuk, a snidlinget felmetéljük, majd az almával együtt belekeverjük a kakukkfűvel elkevert tejfölbe, amit ízlés szerint sózhatunk is (érdemes összekóstolni a libahússal, nehogy elsózzuk!).

Ezt követően a nyújtódeszkára ráhelyezünk egy sütőpapírt, erre teszünk egy tésztadarabot, amit hajszál vékonyra kinyújtunk (kb. 2 mm legyen), befedjük műanyag fóliával (ez véd a kiszáradás ellen), félretesszük, majd a műveletet még hétszer megismételjük.

Amikor elkészültünk az utolsó lappal (nem fedjük be fóliával), akkor ezt megkenjük az almás-kakukkfüves tejföllel (úgy, hogy jusson a többi lángosra is!), megszórjuk felkarikázott hagymával, elosztunk rajta néhány szelet libamellet, óvatosan ráhelyezzük a sütőpapírral együtt a sütőből kivett tűzforró tepsire, és visszatéve kb. 6-8 perc alatt megsütjük (a maradék lapokkal hasonlóan járunk el, természetesen a kenés előtt a műanyag fóliát eltávolítjuk).

Az elkészült elzászi kenyérlángost frissen őrölt borssal megszórva azonnal kínáljuk egy pohár újbor társaságában!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr9411943993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása