Egy leheletvékony, ropogós tészta, tejföllel megcsurgatva, hagymával és szalonnával megszórva; a Flammkuchennél tökéletesebb nyári vacsora nem létezik!
Flammkuchen (4 fő részére)
A tésztához: 15 g élesztő, 375 g liszt, 200 ml víz, kb. 1,5 teáskanál só, 4 evőkanál olívaolaj
A feltéthez: 1-2 fej vöröshagyma vékonyan felkarikázva, 1-2 fej lilahagyma vékonyan felkarikázva, 150 g felcsíkozott hasaalja szalonna, kb. 350-400 ml zsíros tejföl, 1/2 teáskanál őrölt kömény, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors
Egyéb: 4 db sütőpapír, 3 db 40x30-as méretre vágott műanyag fólia
Előkészítés: 35 perc – elkészítés: 55 perc (+ kb. 120 perc kelesztés)
Az élesztőt 50 ml langyos vízben szétmorzsoljuk, a lisztet egy nagyobb tálba (vagy deszkára) szitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a feloldott élesztőt, és az összes többi hozzávalót, majd az egészet alaposan tésztává gyúrjuk (készíthetjük géppel is). Amikor a tészta a táltól és a kezünktől elválik, akkor golyót formálunk belőle, majd nedves konyharuhával lefedve, meleg helyen megkelesztjük (kb. 2 óra).
Miután a tésztánk megkelt, alaposan átgyúrjuk, lisztezett nyújtódeszkán hengerré formázzuk, és késsel négy egyenlő részre metéljük. Közben a sütő legalsó sínjére becsúsztatjuk a tepsinket, a hőmérsékletet felvesszük a lehető legmagasabbra (pl.: 240-250 °C - normál sütési mód, a légkeveréses nem ajánlott, mert a sütő tönkremegy!) és 20 percig melegítjük.
Ezt követően a deszkára ráhelyezünk egy sütőpapírt, erre teszünk egy tésztadarabot, amit hajszál vékonyra nyújtunk (kb. 2 mm legyen),
befedjük műanyag fóliával (ez véd a kiszáradás ellen), félretesszük, majd a műveletet még háromszor megismételjük.
Amikor elkészültünk az utolsó lappal (nem fedjük be fóliával), akkor ezt megkenjük a köménnyel, sóval, borssal ízesített tejföl 1/4-vel, megszórjuk a felkarikázott hagymák és a felcsíkozott szalonna 1/4-vel, óvatosan ráhelyezzük a sütőpapírral együtt a sütőből kivett tűzforró tepsire, és visszatéve 7-8 perc alatt megsütjük (a maradék lapokkal hasonlóan járunk el, természetesen a kenés előtt a műanyag fóliát eltávolítjuk).
Az elkészült Flammkuchent azonnal, frissen őrölt borssal megszórva, egy pohár jól behűtött rizling társaságában kínáljuk!
- A Flammkuchen (franciául: tarte flambée) készítése, hasonlóan a magyar változathoz, hagyományosan a kenyérsütéshez kötődik és eredetileg a tejfölön, a hagymán és a szalonnán kívül más feltét nem került a lángosra.
- A tésztának jobb íze lesz, hogyha íróval keverjük ki. Ilyenkor az élesztőt szintén 50 ml vízben oldjuk fel, azonban a tésztához víz helyett 150 ml írót öntünk.
- Az elzászi kenyérlángos tésztája nem minden esetben tartalmaz élesztőt, és nem minden esetben vékony!
- A sütésnél érdemes korábban ránézni a lángosra, mert az eltérő sütők miatt elképzelhető, hogy elég 5 perc sütési idő is!
- A klasszikus változat mellett manapság bármit rátehetünk a tésztára, ami számunkra szimpatikus. Így süthetjük lazaccal, sonkával, különböző sajtokkal, de készíthetjük édesen: almával és fahéjjal, esetleg csokoládéval és gyümölcsökkel.