3 + 1 fergetegesen jó csokihab
2016. december 19. írta: St.Rosine

3 + 1 fergetegesen jó csokihab

Kezdőknek és vérprofiknak is egyaránt jól jöhet ez a négy remek mousse au chocolat recept az ünnepek előtt!

 

1. A villám

A világ leggyorsabb és legegyszerűbb csokihabja (4 fő részére)

Herve This és Heston Blumenthal receptje.

vizes_csoki_1.jpg

A krémhez: 200 g étcsokoládé (min. 60%-os), 180 ml víz, esetleg kristálycukor

Egyéb: hideg víz + jégkocák

 

Előkészítés: 3 perc – elkészítés: kb. 13 perc (tálalással együtt)

 

Az előírt mennyiségű vizet felforraljuk, nyakon öntjük vele az összetört csokoládét és habverővel kevergetve feloldjuk azt (vagy csak szimplán összeöntjük a hozzávalókat és a tűzhelyen felmelegítjük), aki gondolja, ekkor tehet hozzá egy kevés kristálycukrot is, például 1 teáskanállal.

vizes_csoki_2.jpg

A fém keverőtálunkat ezt követően egy nagyobb, jeges vízzel megtöltött fazékba állítjuk, majd habverővel, kb. 10 percen át folyamatosan verjük a masszánkat, amíg a csokoládé újból meg nem szilárdul. Amikor a habunk kész, forró vízbe mártott evőkanállal szép galuskákat kanyarintunk a masszából, amelyeket azonnal kínálhatunk a vendégeinknek.

 

2. A krémes

Lágy csokihab tejszínnel (4 fő részére)

Meta Hiltebrand receptje.

tejszines_csokihab.jpg

A krémhez: 100 g étcsokoládé (min. 60%-os), 30 g vaj, 50 ml tej, 2 db tojássárgája, 1 evőkanál kristálycukor, ½ csomag vaníliás cukor, 200 ml tejszín, 2 db tojásfehérje, 1 csipet só

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: 35 perc (+ kb. 4-5 óra hűtés)

 

A csokoládét a tejjel és a vajjal egy lábosban (alacsony lángon), gyakran kevergetve felolvasztjuk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral géppel habosra felverjük, folyamatos keverés mellett hozzáforgatjuk a csokoládét, félretesszük és hagyjuk egy kicsit hűlni. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan, adagonként belekeverjük a csokis masszába. A tojásfehérjét egy csipet sóval szintén habbá verjük, majd ezt is – hasonló odafigyelés mellett – hozzákeverjük a csokis masszánkhoz. A csokihabot fóliával lefedve 4-5 órára hűtőbe tesszük, tálalás előtt 2 evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a habból, amelyeket ízlésesen tányérokra helyezünk (az előzőekhez hasonlóan tálalhatjuk poharakban vagy kelyhekben is a habot) és azonnal kínáljuk.

  • Ha fehér csokiból szeretnénk készíteni a habot, akkor 125 g-ot használjunk ekkora mennyiséghez!

 

3. A masszív

Klasszikus csokoládéhab kávéval (6-8 fő részére)

Paul Bocuse receptje. (Bocuse, Paul: Bocuse à la carte. Französisch kochen mit dem Meister. Niedernhausen, 1985.)

csokihab.jpg

A krémhez: 200 g étcsokoládé (én 70%-ost használok), 125 g vaj, 6 db tojássárgája, 6 db tojásfehérje, 150 g kristálycukor, 1 csésze eszpresszó

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: 25 perc (+ kb. 4-6 óra hűtés)

 

Az apróra tördelt csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett egy kisebb lábasban felolvasztjuk. A tojássárgáját a cukorral habosra verjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a csokoládét és belekeverjük még a kávét is.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként beleforgatjuk a csokoládés masszába. Ekkor elsőnek érdemes a hab 1/3 erőteljesebben hozzákevernünk a csokihoz, majd amikor már hígabb a krém, akkor óvatosan, nagyobb mozdulatokkal beleforgatjuk a maradékot úgy, hogy a hab a legkevésbé törjön meg.

Miután elkészül a csokihabunk, beleöntjük egy tálba vagy üvegpoharakba és hűtőbe téve legalább 4-6 órát hűtjük, majd kínáljuk.

 

+1. A kedvenc

Narancsos csokoládéhab (6-8 fő részére)

narancsos_csokihab_1.jpg

A krémhez: 200 g étcsokoládé (min. 70%-os), 125 g vaj, 6 db tojássárgája, 6 db tojásfehérje, 120 g kristálycukor, 5 cl Grand Marnier (illetve ízlés szerint), 1 db narancsnak a héja (bio)

Paul Bocuse receptje alapján kísérleteztük ki a családnak, ebből adódóan ugyanúgy készül, mint az előző. A különbség az, hogy kevesebb cukrot használok, kávé helyett narancslikőrt és finomra vágott narancshéjat keverek bele.

narancsos_csokihab_2.jpg

Nem állítom, hogy ez a világ legjobb csokihabja, de mi ezt szeretjük a legjobban!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr8912053091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KormosCsabi 2019.07.20. 20:26:44

Mennyei receptek, köszönöm szépen a megosztást. :D Mehet a szakácskodás! Már gyerekkorom óta megőrülök a csokihabért. A hozzávalókból ítélve elég olcsón meg lehet csinálni.
www.ujsagomat.hu/lidl/ pár szár forintból kijön, akciósan meg pláne :)
süti beállítások módosítása