Egy igazi nyári fogás, amely télen is könnyen elkészíthető!
Citromos tészta tengeri sügérrel (2 fő részére)
1 db tengeri sügér (egészben: 387 g volt, miután kifiléztem és lehúztam a bőrét: 185 g), 1 db citrom (bio), ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 100 ml tejszín, 150 g szélesmetélt (például: fettuccine, tagliatelle)
A díszítéshez: snidling és citromhéj
Előkészítés: 10 perc, elkészítés: 10 perc
A citromot megmossuk, hámozóval lehúzzuk a héját, kivágjuk a héjon maradt fehér bőröket, majd vékony csíkokra szeleteljük a visszamaradt sárgáját.
A hal fejét-farkát levágjuk, kifilézzük, éles késsel a bőre alá metszünk és egyenletes mozdulattal húzva a kést szépen lefejtjük a húsról. Az így kapott két halszeletet végigsimítjuk, a maradék szálkákat csipesszel kihúzgáljuk, a húst rézsútosan, vékonyan felmetéljük, beletesszük egy tálba, sózzuk, borsozzuk, a citrom felének levét rányomjuk (a másik felére már nem lesz szükségünk), összeforgatjuk és félretesszük.
A tésztát a zacskón található módon megfőzzük, mielőtt elkészülne, 1 perccel korábban hozzászórjuk a felvágott citromhéj ¾-ét.
A tejszínt egy serpenyőben felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a megfőtt, leszűrt citromos tésztát és a halat. Az egészet óvatosan összeforgatjuk (vigyázzunk, mert a hal könnyen apró „morzsákra” eshet szét!) és azonnal, metélőhagymával, illetve a maradék citromhéjjal megszórva tálaljuk.
- Nem kell megijedni, a vékonyra szeletelt nyers hal a forró tésztától és a tejszíntől pillanatok alatt elkészül, ezért a biztonság kedvéért sem szabad 2-3 percnél tovább a tűzhelyen kevergetnünk az ételünket!