Egy kellemes őszi leves, amely pillanatok alatt felmelegít a hűvösebb napokon!
Póréhagymás zellerkrémleves gomba chipsszel (4-6 fő részére)
1-2 fej zeller (megtisztítva kb. 600-650 g), 2 db burgonya (kb. 150-200 g), 1 db póréhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál koriander, 5-6 db zellerszár (kb. az egyik zeller szárainak a fele), 50 g vaj, 5-6 ág kakukkfű (vagy 1/3 teáskanál szárított), 1 db babérlevél, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 1000 ml víz, 200 ml tejszín
Levesbetét: kb. 40 g vaj, 150-200 g tetszőleges gomba (szezonban erdei!), ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
Díszítés: barna vaj (10 g vaj) vagy chili olaj
Előkészítés: 10 perc – elkészítés: kb. 35 perc
A zöldségeket megtisztítjuk, a zellert és a burgonyát felkockázzuk, a pórét felkarikázzuk, a fokhagymát átnyomjuk, a koriandert mozsárban megtörjük.
50 g vajat felolvasztunk egy fazékban, hozzáadjuk a zöldségeket és a megtört koriandert, erős lángon, folyamatosan kevergetve kb. 3 percig pirítjuk, majd vízzel felöntjük, beletesszük a zellerszárakat, ízesítjük sóval, borssal, és a teatojásba tett kakukkfűágakkal, babérlevéllel.
20 perc alatt, közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket, ezt követően a levesből kivesszük a teatojást, kidobjuk zellerszárakat, a levest kézi mixerrel pürésítjük, beleöntjük a tejszínt, egyszer felforraljuk, majd ízesítjük sóval és borssal.
A megtisztított gombákat vékony szeletekre vágjuk, egy serpenyőben kb. 40 g vajon pár perc alatt zsírjára sütjük, sózzuk, borsozzuk és félretesszük.
A serpenyőben visszamaradt vajhoz hozzákanalazzuk kb. 10 g vajat, és erős lángon néhány másodperc alatt barnára sütjük.
A forró levesünket gomba chipsszel meghintve, barna vajjal vagy chiliolajjal megcsepegtetve azonnal kínáljuk.
- Nagyon szeretem a koriander ízét, ezért én többet teszek a levesbe az ajánlott mennyiségnél.