Az élesztő és sütőpor nélküli kuglóf nagyon finom és az elkészítése is roppant egyszerű!
A tésztához: 300 g vaj, 150 g porcukor, 3 db tojás, 4 db tojássárgája, 1 teáskanál vaníliás cukor (lehetőleg házi), ízlés szerint reszelt citrom- és narancshéj, 60 g mazsola, 1 csipet só, 4 db tojásfehérje, 150 g kristálycukor, 240 g liszt
Klasszikus kuglófformához: vaj a forma kikenéséhez, illetve liszt a beszórásához
A díszítéshez: porcukor
Előkészítés: 5 perc – elkészítés: 20 perc + kb. 1 óra sütés
Kikenjük vajjal a formánkat, beszórjuk liszttel és félretesszük (szilikon formánál ezeket nem kell megtennünk). A lágy vajat porcukorral kikeverjük, a szobahőmérsékletű tojásokat felverjük és folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a vajhoz, majd beleforgatjuk a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom- és narancshéjat, a mazsolát, és a csipet sót.
A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, óvatosan, nagyobb mozdulatokkal belekeverjük a tojásos-vajas masszába, majd végezetül hasonló mozdulatokkal beleforgatjuk a lisztet is.
A tésztánkat beleszedjük a formába, és előmelegített sütőben (180 °C - normál sütési mód) kb. 1 óra alatt megsütjük, az eredményt tűpróbával ellenőrizzük. A kuglófot gitter rácsra borítva hűlni hagyjuk, porcukorral meghintve, langyosan kínáljuk.