Este bekeverem, reggel megsütöm.
Hagymás-krumplis kenyér
1 fej közepes méretű vöröshagyma (kb. 100 g), 1 evőkanál vaj, 2 db közepes méretű nyers burgonya (kb. 200 g), 420 gramm búzaliszt, 60 gramm teljes kiőrlésű rozs- vagy tönkölybúzaliszt, 1,5 teáskanál só, kb. 170 ml hideg víz, 10 gramm friss élesztő
Előkészítés: 5 perc; elkészítés: kb. 20 perc; kelesztés: 1 éjszaka; sütés: 45 perc
Megtisztítjuk a vöröshagymát, felkockázzuk (nem kell nagyon finomra vágni), majd vajon pár perc alatt puhára pároljuk. A burgonyát miután meghámoztuk, lereszeljük, egy tálban összekeverjük az átszitált lisztekkel, a hagymával, sózzuk, majd hozzáöntjük az vízben feloldott élesztőt.
Az egészből tésztát gyúrunk, ha kell esetleg egy kevés lisztet adunk még hozzá.
Amikor a kenyértésztánk elválik a kezünktől és az edény falától, akkor kis gömböcöt formázunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel és fóliával lefedve betesszük a hűtőbe kelni.
Másnap reggel a tésztánkat egy belisztezett szakajtóban 25-30 percig kelesztjük, majd egy sütőpapírral borított tepsire kiborítjuk.
Éles késsel bevágjuk a tetejét, megfröcsköljük vízzel és előmelegítjük a sütőnket (légkeveréses 225 °C; alul-felül sütési funkció 250 °C), majd 15 perc elteltével betesszük a kenyeret sülni alulról a második rácsra.
15 percig sütjük így, majd mérsékeljük a hőt (légkeveréses 200 °C; alul-felül sütési funkció 220 °C) és 30 perc alatt készre sütjük a kenyerünket.
Miután elkészült érdemes rácsra tenni és legalább 2-3 órát hűlni hagyni mielőtt megvágjuk.
- A hagymát egyszer elfelejtettem megpárolni és nyersen tettem a tésztába, nem rossz, de jobb, ha megpároljuk.
- A recept alapötletét itt találhatjuk.