Vasárnap este mutatták be a német VOX-on a Steffen Henssler tévés szakács „Henssler grenzenlos” (Henssler határok nélkül) című műsorát, amelyben a pörkölt és Magyarország játszotta a főszerepet. Steffen Henssler annak idején nem egy vagy két Michelin-csillaggal hívta fel magára a média érdeklődését, hanem azzal, hogy ő az első német, aki elvégezte a Los Angelesben működő Sushi Akadémiát. A „Professzionális sushi chef” 2004 óta van képernyőn, számtalan műsort készített már és a legnagyobb német csatornák (pl.: ZDF, RTL, VOX, stb.) versenyeznek kegyeiért.
(forrás: itt)
Henssler 2016 január közepén indult műsorában bejárja a Földet új kihívásokat keresve. Minden adásában egy emblematikus fogás van a középpontban, amely pontos elkészítési metódusát elsőnek megpróbálja elsajátítani a helyiektől, majd benevez az ételhez kapcsolódó gasztronómiai versenyre. Hazánk estében ez a pörkölt és az ország legnagyobb „pörköltbajnoksága” volt. Az első érthető, a másodikról viszont be kell valljam, korábban nem is hallottam. A műsorból kiderült a békéscsabai helyszín, de ennél többet nem árultak el, vagy csak én nem figyeltem (némi keresgélés után valószínűleg a tavaly június 11. és 14. között megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén vett részt).
A német chef három nálunk eltöltött napját Budapesten a Vásárcsarnokban indította, majd a Kispiac-ban kóstolt. Másnap Mélykútra utazott Katona László bográcskészítőhöz, s miután beszerzett kettőt, felkereste Bercze Tibort, aki 2009-ben nyerte meg a csabai versenyt. Bercze felvilágosította, hogy nem teszünk répát a pörköltbe, és a hagymát sem kell cukorral megszórni pirítás közben. Henssler másnap egy adag használható tudással, Bercze házi fűszerpaprikájával és spéci bográcsával felvértezve utazott tovább Békéscsabára. A magyaros vendégszeretet egyből megismerte három feles képében. Ezt követően főzött, izgult, és végül nyert egy különdíjat (ami egy igazán szép és okos gesztus volt a szervezőktől)!
Összességében egy jópofa műsort dobtak össze a németek. Ugyan nem volt benne szó a gasztroforradalmunkról, pompás kézműves söreinkről, és bloggerek hada sem adta a jobbnál jobb tippeket. Ezzel szembe a nézők megtudhatták, hogy a gulyás nálunk egy leves, paprika és paprika közt jelentős különbség van, illetve ha nem figyelünk a parkolásra, könnyen kaphatunk Pesten egy mikuláscsomagot!