Cseh gasztrotúra: Český Krumlov
2015. december 02. írta: St.Rosine

Cseh gasztrotúra: Český Krumlov

Grillezett ételekért és finom bonbonokért is érdemes beugrani a Moldva parti városkába!

elso_kep_12.jpg Český Krumlov hallatán valószínűleg nem a felejthetetlen csülkök, a ropogós kacsák vagy a frissen csapolt sörök ugranak be elsőnek. Az óvárosa az UNESCO Világörökség része és a turisták leginkább ezért és a monumentális, reneszánsz várkastélyáért keresik fel. A helyi kereskedők és vendéglátósok egy része már évekkel ezelőtt rájött, hogy alapvetően mindent el lehet adni az idelátogatóknak, ezért különösebben nem is erőltetik meg magukat. A dél-csehországi város egy igazi turistaparadicsom, ahol a tömegturizmus minden negatívuma fellelhető: rengeteg giccs, hömpölygő tömeg, és világfájdalomtól szenvedő, morcos kereskedők.

Ennek ellenére vétek lenne kihagyni, mert Český Krumlov egy igazi ékszerdoboz! A szűk utcácskák, a patinás házak, Csehország második legnagyobb vára, vagy a Szent Vitus-templom annyira elbűvölő, hogy összességében egy nagyon pozitív képpel távozhatunk a településről!

Ha megéhezünk nem biztos, hogy érdemes beülnünk az első belvárosi fogadóba, hanem inkább némi gyaloglást követően keressünk fel a kastélyparkban található Krcma Marketát (cím: U Zamecke zahrady 62, Cesky Krumlov 381 01; kritika: itt).

bejarat_2.jpg

A hely neve ne tévesszen meg senkit, ez nem egy „csapszék”, hanem egy jó kis grill étterem! Ahogy túljutunk a bejárat mellett ülő wc-s nénin és elindulunk lefelé a pincébe, iszonyatos füstfelhőbe botlunk. Miután tisztul a kép egy óriási kürtőt pillanthatunk meg, alatta egy gigantikus ráccsal, ahol szerencsés esetben oldalasok, csülkök és kolbászok várják, hogy megfelelő kéreg képződjön a felületükön.

kurto.jpg

A tulajdonosok a belső kialakításánál egy népies vonalat próbáltak megragadni, így a kisebb-nagyobb fa asztalok, székek, padok mellé a falakra díszítésként különböző mezőgazdasági munkálatokhoz használt tárgyakat pakoltak.

Ezek alapján biztos nem ajánlanám az éttermet, de ha az első benyomást sikerül elfelejtenünk és maradunk, akkor nem fogunk csalódni!

sorok_1.jpg

A ház söre mi más lenne, mint a helyi Eggenberg sörfőzde csapolt szűretlen világos és barna nedűje.

A sör mellé egyértelmű, hogy kolbász dukál, így mi is egy adag grillezett szarvaskolbásszal (Grilovaná jelení klobása s hořčicí a křenem, chléb) indítottuk a késői ebédünket. A szaftos, ropogós, igazán finom kolbászt házi reszelt tormával, egy kis savanyú káposztával és mustárral körítették, hozzá pedig finom cseh kenyeret kínáltak.

grill_hermelin.jpg

A pácolt Hermelín nagy kedvencem, ezért feltételeztem, hogy a grillezett (Grilovaný Hermelín, chléb) változata sem lehet rossz.

oldalas.jpg

Ezek után - gondoltam maradok a cseh ételeknél - grillezett oldalast (Grilovaná vepřová žebra s hořčicí a křenem, chléb) rendeltem főfogásnak. A húst alaposan befűszerezték, puhára párolták és kellemes megpirították; mustárral, tormával, savanyított pepperonival, némi friss zöldséggel és kenyérrel tálalták.

palacsinta_1.jpg

Desszertnek palacsintát (Palačinka s ovocem a šlehačkou) kértünk, amit tejszínnel és gyümölccsel díszítettek. Ez egyáltalán nem volt jó, azt nem mondhatnám, hogy nagyon rossz lett volna, leginkább olyan „semmilyen”. Nem éri meg kipróbálni!

A Krcma Marketa nem egy fine dining étterem, de ez nem baj, ne is azért menjenek oda. A lényeg a grillezés, ahhoz meg értenek!

kurtos.jpg

Ha valami lenyűgöző desszertre vágynak, akkor azt valószínűleg nem a helyi kürtőskalács sütőnél fogják megtalálni (a trdelník itt még „viccesebben” néz ki, mint Prágában)!

csoki_1.jpg

Érdemesebb inkább a vár tövében, a medveároktól pár méterre megbúvó Bon Bon csokiboltba (cím: Latrán 20, Cesky Krumlov 381 01) benézni pár bonbonért.

A fehércsokis-hibiszkusz, a sós-karamellás, de még az átlagos konyakmeggy is remek, nem olcsó, de remek!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr538128562

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Négy évszak: Ősz 2016.03.25. 09:23:49

Ezt a posztsorozatot valamikor tavaly decemberben vagy legkésőbb januárban kellett volna megírni, mondjuk az én meccseim mellé, de akkor nem volt rá időm/kedvem. Most megpróbálom a júniusi nagy sörfesztiválidény, (belga, Főzdefeszt, budavári, cseh), il...

Trackback: Négy évszak: Ősz 2016.03.25. 09:17:51

Ezt a posztsorozatot valamikor tavaly decemberben vagy legkésőbb januárban kellett volna megírni, mondjuk az én meccseim mellé, de akkor nem volt rá időm/kedvem. Most megpróbálom a júniusi nagy sörfesztiválidény, (belga, Főzdefeszt, budavári, cseh), il...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása