Póréhagymás zellerkrémleves gomba chipsszel
2015. november 17. írta: St.Rosine

Póréhagymás zellerkrémleves gomba chipsszel

Egy kellemes őszi leves, amely pillanatok alatt felmelegít a hűvösebb napokon!

elso_zeller.jpgPóréhagymás zellerkrémleves gomba chipsszel (4-6 fő részére)

1-2 fej zeller (megtisztítva kb. 600-650 g), 2 db burgonya (kb. 150-200 g), 1 db póréhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál koriander, 5-6 db zellerszár (kb. az egyik zeller szárainak a fele), 50 g vaj, 5-6 ág kakukkfű (vagy 1/3 teáskanál szárított), 1 db babérlevél, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 1000 ml víz, 200 ml tejszín

Levesbetét: kb. 40 g vaj, 150-200 g tetszőleges gomba (szezonban erdei!), ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors

Díszítés: barna vaj (10 g vaj) vagy chili olaj

 

Előkészítés: 10 perc – elkészítés: kb. 35 perc

 

A zöldségeket megtisztítjuk, a zellert és a burgonyát felkockázzuk, a pórét felkarikázzuk, a fokhagymát átnyomjuk, a koriandert mozsárban megtörjük.

50 g vajat felolvasztunk egy fazékban, hozzáadjuk a zöldségeket és a megtört koriandert, erős lángon, folyamatosan kevergetve kb. 3 percig pirítjuk, majd vízzel felöntjük, beletesszük a zellerszárakat, ízesítjük sóval, borssal, és a teatojásba tett kakukkfűágakkal, babérlevéllel.

20 perc alatt, közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket, ezt követően a levesből kivesszük a teatojást, kidobjuk zellerszárakat, a levest kézi mixerrel pürésítjük, beleöntjük a tejszínt, egyszer felforraljuk, majd ízesítjük sóval és borssal.

A megtisztított gombákat vékony szeletekre vágjuk, egy serpenyőben kb. 40 g vajon pár perc alatt zsírjára sütjük, sózzuk, borsozzuk és félretesszük.

A serpenyőben visszamaradt vajhoz hozzákanalazzuk kb. 10 g vajat, és erős lángon néhány másodperc alatt barnára sütjük.

A forró levesünket gomba chipsszel meghintve, barna vajjal vagy chiliolajjal megcsepegtetve azonnal kínáljuk.

masodik_zeller.jpg

  • Nagyon szeretem a koriander ízét, ezért én többet teszek a levesbe az ajánlott mennyiségnél.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr357819322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása