Cseh gasztrotúra: Brno
2015. augusztus 24. írta: St.Rosine

Cseh gasztrotúra: Brno

Csehország második legnagyobb városát a híres Tugendhat-villa miatt keresik fel sokan, holott egy korsó sörre és egy pácolt hermelínre is érdemes beugranunk!

elso_kep_7.jpgA közel 400.000 ezres nagyváros „papíron” jó három órás autóútra van Budapesttől, Prágától pedig csupán kettőre. Gyakorlatilag az első inkább három és fél, időnként négy, a második pedig szerencsés esetben három órát igényel.

Brno legfontosabb látnivalói között a Tugendhat-villát, Špilberk várát, a Kapucinusok Szent Kereszt templomát, a régi városházát és a Szent Péter és Pál-katedrálist szokták első körben megemlíteni.

Ezek felkeresése mindenképp ajánlott, de nem feltétlenül szükséges, mivel nem csak a legnépszerűbb látványosságok mélyreható tanulmányozása által érezhetjük jól magunkat Morvaország központjában.

Ha Brnóban járva megéhezünk, akkor a legjobb választás a Hostinec U Seminaru (cím: Smetanova 631/30 Brno; kritika: itt) meglátogatása, mármint ha szeretjük a hangulatos vendéglőket és a házias ízeket.

Az Osztrák-Magyar Monarchia korát megcélzó konyha egyből szimpatikus volt számunkra. Első fogásnak az egyik legjobb és legismertebb cseh előételt/sörkorcsolyát

hermelin.jpg

a „domácí nakládaný hermelín”-t kértük, ami nem más, mint házilag pácolt hermelín, azaz cseh camembert típusú sajt fűszeres-olajos marinádban érlelve (receptek: itt).

Ezt követően egy „régi cseh” tejszínes vadas marhát (Staročeská svíčková na smetaně) és egy házi szalonnás gombócot rendeltünk, mivel az utóbbi elfogyott így maradtunk a bécsi szelet mellett.

marha_vadas.jpg

A ház vadasa leírhatatlanul finom; már csak ezért érdemes volt felkeresnünk a várost!

becsi_2.jpg

A borjú bécsivel sem lehetett nagyon kötekedni, és a köreteket (knédli, zsemlegombóc, illetve krumplisaláta) is hasonlóan magas színvonalon készítették el.

sor_1.jpg

A vendéglő másik nagy előnye - a remek konyhája mellett - a kellemesen hűs, csapolt Pilsner Urquell, amelyet mint tudjuk vétek kihagyni!

Miután végigrohantunk a belvároson, és megnéztük az utunkba akadó nevezetességeket, indulás előtt még meg szerettem volna ízlelni az 1872-ben alapított Starobrno sörfőzde valamelyik nedűjét.

Erre a legalkalmasabb hely a Starobrno kerthelységgel rendelkező saját sörözője (cím: Mendlovo namesti 158/20, Brno; kritika: itt) közvetlenül a gyár mellett.

kert.jpg

Az udvaron műanyag poharakba csapolnak, ami egy kicsit illúzióromboló, ezért érdemes inkább bent kóstolnunk.

Az időhiány miatt sajnos csak a 4,7 %-os alkoholtartalommal bíró „Medium” sörüket próbálhattam ki. Ez lehet, hogy pár gourmet szerint csak egy szimpla, pocsék lötty, hasonlóan a nagy cseh sörfőzdék termékeihez (mivel tudjuk, manapság „minőségi cucc” csak kézműves lehet!), azonban ott helyben igen nagy boldogság lett úrrá rajtam miközben felhörpintettem egy korsóval!

str_sor.jpg

Néhány órás tartózkodás alapján Brno jó helynek tűnik. Sokkal nyugisabb, mint Prága, talán színesebb, mint Plzeň, tehát ha útba esik, akkor ejtsük útba!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr547725946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Brno 2015.08.24. 19:11:22

"Á, Brnoban nincs semmi!" Ez a mondat az elmúlt két évtized prágai sörhétvégéi során elég sokszor elhangzott. Vasárnap ugyanis már reggel hazaindultunk és napközben megálltunk egy rövid sétára és egy utolsó korsó - cseh ebéddel kisért - cseh sörre val...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vipera01 2015.08.24. 18:51:00

Brno gyönyörű város, csak ajánlani tudom mindenkinek. Én mondjuk a Superbike VB miatt mentem oda, de az ott fogyasztott "Moravske Vrabce"-vel elégedett vagyok. Ez a legsablonosabb cseh kaja: sertéssült barnamártással, köretnek knédli és savanyúkáposzta.
A Starobrno gyárában mi is ittunk sört, bár nekünk akkor (2010-ben) még rendes üvegpohárba szolgálták fel. De a friss cseh sörnek nincs párja, még a német söröket is veri!
Szomorúan olvastam, hogy pár éve a Starobrno-t is begyűrte a kapitalizmus, és már a Heineken-birodalom részét képezi.

JanDítě 2015.08.24. 22:11:04

2 évig az otthonom volt.a mendlovotól 5 percre laktam.jó nagyot változott pár éve a starobrnoi főzde kocsmája egy idő utazás volt a 20.század közepébe.több kisebb főzde is van a városban és még a legdrágább helyen sem fizettem sosem többet 20-22 kcs-nál. klaster,cerna hora, starobrno..istenemdejoisvolt

ogli dzsí 2015.08.25. 21:02:28

Az Isten szerelmére nem Brno, hanem Brünn!

St.Rosine 2015.08.26. 10:41:36

@ogli dzsí: Kérem ezt jelezze a cseheknek is, hogy ideje lenne újból németül és nem csehül hívni a városukat!
Elérhetőség: www.brno.cz/uvodni-strana/
süti beállítások módosítása