Csehország második legnagyobb városát a híres Tugendhat-villa miatt keresik fel sokan, holott egy korsó sörre és egy pácolt hermelínre is érdemes beugranunk!
A közel 400.000 ezres nagyváros „papíron” jó három órás autóútra van Budapesttől, Prágától pedig csupán kettőre. Gyakorlatilag az első inkább három és fél, időnként négy, a második pedig szerencsés esetben három órát igényel.
Brno legfontosabb látnivalói között a Tugendhat-villát, Špilberk várát, a Kapucinusok Szent Kereszt templomát, a régi városházát és a Szent Péter és Pál-katedrálist szokták első körben megemlíteni.
Ezek felkeresése mindenképp ajánlott, de nem feltétlenül szükséges, mivel nem csak a legnépszerűbb látványosságok mélyreható tanulmányozása által érezhetjük jól magunkat Morvaország központjában.
Ha Brnóban járva megéhezünk, akkor a legjobb választás a Hostinec U Seminaru (cím: Smetanova 631/30 Brno; kritika: itt) meglátogatása, mármint ha szeretjük a hangulatos vendéglőket és a házias ízeket.
Az Osztrák-Magyar Monarchia korát megcélzó konyha egyből szimpatikus volt számunkra. Első fogásnak az egyik legjobb és legismertebb cseh előételt/sörkorcsolyát
a „domácí nakládaný hermelín”-t kértük, ami nem más, mint házilag pácolt hermelín, azaz cseh camembert típusú sajt fűszeres-olajos marinádban érlelve (receptek: itt).
Ezt követően egy „régi cseh” tejszínes vadas marhát (Staročeská svíčková na smetaně) és egy házi szalonnás gombócot rendeltünk, mivel az utóbbi elfogyott így maradtunk a bécsi szelet mellett.
A ház vadasa leírhatatlanul finom; már csak ezért érdemes volt felkeresnünk a várost!
A borjú bécsivel sem lehetett nagyon kötekedni, és a köreteket (knédli, zsemlegombóc, illetve krumplisaláta) is hasonlóan magas színvonalon készítették el.
A vendéglő másik nagy előnye - a remek konyhája mellett - a kellemesen hűs, csapolt Pilsner Urquell, amelyet mint tudjuk vétek kihagyni!
Miután végigrohantunk a belvároson, és megnéztük az utunkba akadó nevezetességeket, indulás előtt még meg szerettem volna ízlelni az 1872-ben alapított Starobrno sörfőzde valamelyik nedűjét.
Erre a legalkalmasabb hely a Starobrno kerthelységgel rendelkező saját sörözője (cím: Mendlovo namesti 158/20, Brno; kritika: itt) közvetlenül a gyár mellett.
Az udvaron műanyag poharakba csapolnak, ami egy kicsit illúzióromboló, ezért érdemes inkább bent kóstolnunk.
Az időhiány miatt sajnos csak a 4,7 %-os alkoholtartalommal bíró „Medium” sörüket próbálhattam ki. Ez lehet, hogy pár gourmet szerint csak egy szimpla, pocsék lötty, hasonlóan a nagy cseh sörfőzdék termékeihez (mivel tudjuk, manapság „minőségi cucc” csak kézműves lehet!), azonban ott helyben igen nagy boldogság lett úrrá rajtam miközben felhörpintettem egy korsóval!
Néhány órás tartózkodás alapján Brno jó helynek tűnik. Sokkal nyugisabb, mint Prága, talán színesebb, mint Plzeň, tehát ha útba esik, akkor ejtsük útba!