Könnyen elkészíthető téli fogás: pácolt nyúlhús aszalt szilvával és héjában sült burgonyával.
Aszalt szilvás nyúl (4 fő részére)
1000 g nyúlhús (comb, gerinc), 200 g aszalt szilva, 1 evőkanál olaj, 15 g vaj, 2 evőkanál liszt, 250 ml vörösbor, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors
A páchoz: 1 fej nagyobb kockára vágott vöröshagyma, 1 db felkarikázott sárgarépa, 1 csokor bouquet garni (az én csokromban kakukkfű, babérlevél, és zöldpetrezselyem volt), 6 szem szétnyomott feketebors, kb. 300 ml vörösbor, 1 evőkanál olaj
A díszítéshez: durvára vágott zöldpetrezselyem
Köret: főtt/sült burgonya, vagy tészta (például: Tagliatelle)
Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 60 perc + 12/24 óra pácolás
A páchoz minden nyersanyagot egy fazékban vagy tálban összekeverünk, a konyhakész nyulat belehelyezzük és egy éjszakára (vagy egy napra) hűvös helyre tesszük.
Másnap a húsokat a pácból kivéve papírtörlővel alaposan leitatjuk, egy megfelelő méretű serpenyőben (pl.: 28 cm Ø) a vajat és az olajat felforrósítjuk, a húsok mindkét oldalát alaposan megpirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A pácból a répát és a hagymát a visszamaradt zsiradékon kb. 10 percig pároljuk, liszttel megszórjuk, pár perc pirítást követően hozzáadjuk a fokhagymát és a nyulat, felöntjük a fűszeres páclével, borral és egy pohár vízzel (vagy borjúalaplével), ízesítjük sóval és borssal, majd 25 percig közepes lángon pároljuk.
Ezt követően a húst kivesszük, a fűszercsokrot kidobjuk, a zöldségeket a lével együtt alaposan összeturmixoljuk, ebbe visszatesszük a húst és az aszalt szilvát, majd 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
Az aszalt szilvás nyulat frissen vágott zöldpetrezselyemmel meghintve, tetszőleges körettel kínáljuk.
- Klasszikus bouquet garni (angolul, franciául) nem igazán létezik; házanként/ételenként eltérhet a csokor összeállítása. Alapnak a kakukkfű és a babérlevél tekinthető, ezek mellé gyakran kerül petrezselyem, de a csokrot gazdagíthatják zsályával, rozmaringgal, oregánóval, turbolyával stb. is.
- Ha házilag aszaltuk a szilvát, akkor érdemes előfőznünk, mert nem biztos, hogy 15 perc alatt kellően megpuhul, a boltiak közül viszont kifoghatunk olyat is, amely ennyi idő alatt teljesen szétmegy!