Aszalt szilvás nyúl
2015. február 24. írta: St.Rosine

Aszalt szilvás nyúl

Könnyen elkészíthető téli fogás: pácolt nyúlhús aszalt szilvával és héjában sült burgonyával.

nyul_tartalek.jpg Aszalt szilvás nyúl (4 fő részére)

1000 g nyúlhús (comb, gerinc), 200 g aszalt szilva, 1 evőkanál olaj, 15 g vaj, 2 evőkanál liszt, 250 ml vörösbor, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors

A páchoz: 1 fej nagyobb kockára vágott vöröshagyma, 1 db felkarikázott sárgarépa, 1 csokor bouquet garni (az én csokromban kakukkfű, babérlevél, és zöldpetrezselyem volt), 6 szem szétnyomott feketebors, kb. 300 ml vörösbor, 1 evőkanál olaj

A díszítéshez: durvára vágott zöldpetrezselyem

Köret: főtt/sült burgonya, vagy tészta (például: Tagliatelle)

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 60 perc + 12/24 óra pácolás

 

A páchoz minden nyersanyagot egy fazékban vagy tálban összekeverünk, a konyhakész nyulat belehelyezzük és egy éjszakára (vagy egy napra) hűvös helyre tesszük.

Másnap a húsokat a pácból kivéve papírtörlővel alaposan leitatjuk, egy megfelelő méretű serpenyőben (pl.: 28 cm Ø) a vajat és az olajat felforrósítjuk, a húsok mindkét oldalát alaposan megpirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A pácból a répát és a hagymát a visszamaradt zsiradékon kb. 10 percig pároljuk, liszttel megszórjuk, pár perc pirítást követően hozzáadjuk a fokhagymát és a nyulat, felöntjük a fűszeres páclével, borral és egy pohár vízzel (vagy borjúalaplével), ízesítjük sóval és borssal, majd 25 percig közepes lángon pároljuk.

Ezt követően a húst kivesszük, a fűszercsokrot kidobjuk, a zöldségeket a lével együtt alaposan összeturmixoljuk, ebbe visszatesszük a húst és az aszalt szilvát, majd 10-15 perc alatt puhára pároljuk.

nyul_masodik.jpg

Az aszalt szilvás nyulat frissen vágott zöldpetrezselyemmel meghintve, tetszőleges körettel kínáljuk.

  • Klasszikus bouquet garni (angolul, franciául) nem igazán létezik; házanként/ételenként eltérhet a csokor összeállítása. Alapnak a kakukkfű és a babérlevél tekinthető, ezek mellé gyakran kerül petrezselyem, de a csokrot gazdagíthatják zsályával, rozmaringgal, oregánóval, turbolyával stb. is.
  • Ha házilag aszaltuk a szilvát, akkor érdemes előfőznünk, mert nem biztos, hogy 15 perc alatt kellően megpuhul, a boltiak közül viszont kifoghatunk olyat is, amely ennyi idő alatt teljesen szétmegy!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr417208167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.25. 04:22:50

Régen mindig kimentem a polákkal a rétre, és feltekert refikkel gázoltam magamnak vadnyulat. Egy-két napot kellett puhítani a fészerben, aztán mehetett a pöribe be. Mellé rozé vagy sör.
süti beállítások módosítása