Almás rizsfelfújt ribizlis-almás öntettel
2015. január 12. írta: St.Rosine

Almás rizsfelfújt ribizlis-almás öntettel

A rizsfelfújt minden évszakban jó választás, amit kínálhatunk egy tartalmas leves után vagy uzsonnára egy kis kávé mellé!

eslo_b.jpgAlmás rizsfelfújt ribizlis-almás öntettel (6 fő részére)

A rizshez: 1 rúd Bourbon vanília, 1000 ml tej, 1/2 citrom (bio) héja, 1 csipet só, 250 g rizs (ha lehet akkor tejberizsnek való rizs vagy rövidebb szemű legyen), 750 g savanykás alma (kb. 4-5 db), 2 evőkanál citromlé, 4 teáskanál fekete ribizli lekvár, kb. 40-50 ml fekete ribizli lé, 3 db tojás, 80 g kristálycukor, némi vaj a forma kenéséhez

A habhoz: 2 db tojásfehérje, egy csipet só, 60 g cukor

Az öntethez: 250 ml fekete ribizli lé (25 %-os), 250 ml almalé (100%-os, szűrt), 2 evőkanál vaníliás pudingpor (kb. 16 g), 50 g cukor, 2 evőkanál almalé (vagy narancslé)

A díszítéshez: kb. 1 evőkanál porcukor

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 100 perc

 

A rizst beletesszük egy nagyobb fazékba, öntünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje, hozzáadjuk a vaníliát (a rudat és a kikapart belsőt), a citromhéjat, egy csipet sót, a tejet és közepes lángon, gyakran megkeverve kb. 35 perc alatt megfőzzük (a vége felé érdemes folyamatosan kevergetni, mert különben leragad).

Amíg a rizs fő, az almákat - a karácsonyi fatörzs töltelékéhez hasonlóan - meghámozzuk, négybe vágjuk, a magházat kimetszük, vékony csíkokra vágjuk, majd megcsepegtetjük citromlével. Egy nagyobb serpenyőben a némi ribizli lével elkevert lekvárt felforraljuk, hozzáadjuk az almákat, pár perc alatt puhára pároljuk, miután elkészült félretesszük.

Amikor a rizs puha a citromhéjat és a vanília rudat kidobjuk, a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját haberővel és 20 g cukorral fehéredésig keverjük, a fehérjét egy csipet sóval félig felverjük (érdemes kézi robotgépet használni), majd a maradék cukrot (60 g) hozzáadva kemény habbá verjük. Először a tojássárgáját, majd a tojáshabot forgatjuk a rizshez, a masszánk felét belekanalazzuk egy kivajazott felfújt formába (kb. 30x20 cm), rászedjük az almát és befedjük a rizs maradék részével.

A felfújt tetejére ezt követően gyorsan elkészítjük a kemény tojáshabot (a fehérjét egy csipet sóval félig felverjük, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük), rászedjük a rizs tetejére, végül egy kanál hátával „hullámokká” kenjük szét. A rizses felfújtat előmelegített sütőbe tolva, 160 °C-on (légkeveréses), az alsó rácsra téve 55-60 perc alatt készre sütjük (30 perc elteltével tegyünk a tetejére alufóliát, hogy ne égjen meg).

masodik_6.jpg

Miután rendet tettünk a konyhában elkezdhetjük elkészíteni az öntetünket. Az alma és a ribizli levet felforraljuk, 5 percig főzzük, két kanál alma- vagy narancslével kikevert pudinggal sűrítjük, miután egyet rottyant levesszük és félretesszük.

Az almás rizsfelfújtat porcukorral megszórva kínáljuk, a szószt érdemes külön tálkában szervírozni.

  • A sült almás felfújtat szintén be kellett fedni sütőpapírral, azonban azt tapasztaltam, hogy a sütő ventillátora (légkeverésnél) ezt nagyon könnyen beszippantja, így az alufóliát - amit óvatosan még rá is tudunk egy kicsit nyomkodni (vigyázzunk, mert könnyen megégethetjük a kezünket!) - jobb használni.
  • A felfújtat 40-45 perc után megnézhetjük, igaz nekem ekkor még nem sült át teljesen.
  • Az öntetnél elhagyhatjuk az almalevet és készíthetjük tisztán csak ribizlivel.
  • A rizsfelfújtat (rizskóf, rizskók, rizskoch) körtével vagy banánnal is megcsinálhatjuk, azonban azt tartsuk mindig szem előtt, hogy a nagyon leveses gyümölcsök eláztathatják a rizst és ezeknek ebből adódóan tartásuk sincs (például: eper, málna, ribizli stb.).
  • Azoknak, akik szeretik a citromhéj roppanósan savanykás ízét, ajánlom, hogy a főzés előtt inkább vékony csíkokra metéljék a héjat (ezt nem is lehet eltávolítani), mert így szinte minden egyes falatban találkozhatnak vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr237059699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása