Bûche de Noël aux pommes (almás karácsonyi fatörzs)
2014. december 30. írta: St.Rosine

Bûche de Noël aux pommes (almás karácsonyi fatörzs)

Nálunk szentestén került először az asztalra ez a tipikus francia eredetű sütemény, de akkora sikert aratott, hogy szilveszterre újból el kell készítenem.

kep_2_1.jpg

Bûche de Noël aux pommes (kb. 12-15 szelet)

A töltelékhez:

4-5 db alma (kb. 750 g), 200 g kristálycukor, 6 db csillagánizs, 60 g vaj, 550 ml tejszín, 4 levél zselatin

A piskótához:

4 db tojás, 120 g kristálycukor, 1 csipet só, 100 g liszt, 20 g kakaópor

A díszítéshez:

3-5 db csillagánizs, kb. 1 evőkanál zöld színű dekorcukor (vagy durvára vágott zöld (sótlan) pisztácia), 1/2 db alma, 1 evőkanál citromlé

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 70 perc + 3 óra hűtés

 

Az almákat meghámozzuk, négybe vágjuk, a magházat kimetszük, majd vékony csíkokra vágjuk. A cukrot egy nagyobb serpenyőben megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a csillagánizst és a vajat, átkeverjük, 5 evőkanál tejszínnel hígítjuk, belekeverjük az almákat és pár perc alatt puhára pároljuk.

A piskótatésztához a kakaóport a liszthez öntjük, a tojások sárgáját 40 g cukorral fehéredésig keverjük, a fehérjét egy csipet sóval és 60 g cukorral kemény habbá verjük. Ezt követően a tojáshabot hozzáforgatjuk a sárgájához, beleszitáljuk a kakaóporos lisztet, nagyobb mozdulatokkal, óvatosan átkeverjük. A masszát egy sütőpapírral borított tepsire szedjük, szépen elkenjük, előmelegített sütőbe tolva (180 °C-os légkeveréses) kb. 10 perc alatt készre sütjük. Egy konyharuhát kiterítünk, a maradék cukorral (20 g) megszórjuk, a forró piskótát (papírral felfelé) ráborítjuk, a papírt lehúzzuk, a piskótát a konyharuhával együtt felcsavarjuk és félrerakjuk hűlni.

Az almatölteléket egy nagyobb szűrőbe kaparjuk, a csillagánizsokat kidobjuk, a levét leszűrjük (az almatölteléket félretesszük), újból felforraljuk, 5 percig főzzük, levesszük és félrerakjuk. A zselatint kevés hideg vízbe beáztatjuk, kinyomkodjuk, egy nagyobb keverőtálba tesszük és hozzákeverjük a karamellás szirupot. A maradék tejszínhabot kézi robotgéppel habbá verjük (legyünk türelmesek, mert ez kb. 10-12 perc), majd egymás után, kisebb adagokban beleforgatjuk a karamellás szirupba.

A piskótatésztát egy gyúródeszkára tesszük, kihajtjuk, elosztjuk rajta az almatölteléket, megkenjük a tejszínhab 2/3-ával, újból felcsavarjuk (érdemes áttenni ekkor már egy fém- vagy porcelántálra), a maradék tejszínhabot kanállal rákenjük, majd legalább 3 órára hűvös helyre tesszük.

Tálalás előtt a fatörzsünket díszítjük. A két végét kb. 3 cm vastagon levágjuk, majd egymástól némi távolságra a sütemény tetejére helyezzük, úgy hogy a vágási felület legyen kívül (én ezt nem tettem meg, mert miután levágtam, kevésbé voltam résen és ezek a szeletek eltűntek). Az almát vékonyan felszeleteljük, megcsepegtetjük citromlével, a csillagánizsokkal együtt belenyomkodjuk a tejszínhabba, megszórjuk dekorcukorral és azonnal kínáljuk.

kep_1.jpg

  • Francia nyelvterületen egységesen elterjedt és kedvelt karácsonyi sütemény a Bûche de Noël (bővebben: franciául, angolul, németül).
  • Az almás fatörzs töltelékét készíthetik tejszínhab helyett vajból vagy vaníliás tojáskrémből is.
  • Aki nem szereti a csillagánizst ízesítheti helyette például: fahéjjal, vaníliával, gyömbérrel stb. a süteményt.
  • Normandiában előszeretettel löttyintenek egy kevés Calvadost is az almás töltelékhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr857019521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása