A német karácsonyi vásárok sztárja van olyan finom, mint az osztrák hüttékből ismert Germknödel!
Dampfnudeln (4 fő részére)
A tésztához: 60 ml tej, 50 g cukor, 10 g élesztő, 250 g liszt, 50 g vaj, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, ½ citrom (bio) reszelt héja + liszt a gyúráshoz
A gőzöléshez: 100 ml tej, 20 g cukor, 20 g vaj
A díszítéshez/tálaláshoz: porcukor, esetleg darált mák/almakompót
A szószhoz: 1 rúd Bourbon vanília, 450 ml tej, 2 evőkanál kristálycukor, 1 csipet só, 5 g étkezési keményítő, 2 db tojássárgája
Előkészítés: 5 perc – elkészítés: kb. 60 perc + 120 perc kelesztés
60 ml langyos tejben elkeverünk egy fél evőkanál cukrot, feloldjuk benne az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet egy deszkára szitáljuk (készíthetjük természetesen géppel is a tésztát), közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, 1 csipet sót, a reszelt citromhéjat, a tojást és a sárgáját. Az egészet tésztává gyúrjuk, majd meleg helyen, konyharuhával lefedve kb. 90 perc alatt megkelesztjük.
Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a vaníliaszószt. 300 ml tejet a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt), a cukorral és 1 csipet sóval gyakori kevergetés mellett felfőzzünk, letakarva 10 percre félretesszük. A vanília rudat kidobjuk, a maradék tejjel elkeverjük a keményítőt és a tojássárgáját, a vaníliás tejet újból felforraljuk, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos-keményítős tejet, majd alacsony lángon, kevergetve, további 2 percig főzzük, de nem forraljuk fel. Amikor elkészült, félretesszük és hagyjuk kihűlni.
Miután megkelt a tésztánk enyhén belisztezett deszkán átgyúrjuk, hengerré formázzuk (kb. 35 cm hosszú legyen), késsel 8 egyenlő darabra felvágjuk, majd a darabokat golyókká gyúrjuk és konyharuhával letakarva további 30 percet kelesztjük.
Egy nagyobb peremű, fedeles serpenyőben felmelegítjük a gőzöléshez szükséges tejet a cukorral és a vajjal. A gőzgombócokat óvatosan – némi helyet hagyva egymás mellett – betesszük, lefedjük és közepes lángon kb. 20-22 perc alatt készre gőzöljük. Fontos, hogy ne legyen nagyon erős a láng, mert akkor a tészta alja gyorsan megég, de a belseje még nyers marad, túlzottan alacsony hőmérséklet esetén pedig nem pirul meg a gombóc alja!
A képen 12 gombóc látható. Mivel vendégeket vártam, ezért minden nyersanyagból a másfélszeresét használtam.
Ahogy a gombócok elkészültek, lapátkanállal tányérokra szedjük, porcukorral, esetleg mákkal meghintjük, vaníliás szósszal (illetve almakompóttal) azonnal kínáljuk.
- A Dampfnudeln egy igazi dél-német finomság, ami lehet főétel például egy tejszínes-gombás szósszal, vagy desszert borsodóval/vaníliás öntettel, esetleg gyümölcskompóttal kínálva.
- A Dampfnudeln és a Germknödel egyaránt fordítható gőzgombócnak, habár az utóbbit inkább nevezhetnénk „élesztős gombócnak”. Igaz, ezt tovább bonyolítaná, hogy az élesztő az osztrákoknál Germ, míg a németeknél Hefe. Így természetesen létezik Hefeknödel is, azaz tisztességes nevén a Hefekloß, amely elkészítési technikájával vissza is kanyarodtunk a Dampfnudelnhez. Szóval alapvető különbség a Dampfnudeln és a Germknödel között, hogy a Dampfnudeln lehet töltött vagy töltetlen (a pfalzi alapvetően töltetlen), viszont a normális Germködel mindig töltött. A Dampfnudelnt egy mélyebb serpenyőben, vajas-cukros tejben gőzölik ki a bajorok, ehhez a délnyugat-németországi Pfalzban zsíros-sós vizet használnak. A szilvalekvárral töltött Germknödelt sokan fazék felett gőzölik készre, mások pedig csak egyszerűn megfőzik a gombócokat, amit olvasztott vaj-darált mák-porcukor vagy vaníliasodó-darált mák-porcukor hármasával kínálnak (ez változhat a tölteléktől függően, például ha sárgabaracklekvárral töltik, akkor a mák helyett darált dió kerül a hármasba).
- Az igazán jó Dampfnudeln belül foszlós, az alján pedig egy világosbarna, ropogós réteg található!
Ez utóbbit figyelve érdemes választanunk a karácsonyi forgatagban az árusoktól, mert így biztos, hogy nem futunk bele az egyszerűen csak kifőzött/gőzölt tömegtermékekbe.
- A gombócokat megszórhatjuk a végén – a porcukor mellett/helyett – mákkal is.