A töltelék nélküli gőzgombóc, azaz a Dampfnudeln
2016. december 12. írta: St.Rosine

A töltelék nélküli gőzgombóc, azaz a Dampfnudeln

A német karácsonyi vásárok sztárja van olyan finom, mint az osztrák hüttékből ismert Germknödel!

esslingen_weinachtsmarkt_2015_078.JPG

Dampfnudeln (4 fő részére)

A tésztához: 60 ml tej, 50 g cukor, 10 g élesztő, 250 g liszt, 50 g vaj, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, ½ citrom (bio) reszelt héja + liszt a gyúráshoz

A gőzöléshez: 100 ml tej, 20 g cukor, 20 g vaj

A díszítéshez/tálaláshoz: porcukor, esetleg darált mák/almakompót

A szószhoz: 1 rúd Bourbon vanília, 450 ml tej, 2 evőkanál kristálycukor, 1 csipet só, 5 g étkezési keményítő, 2 db tojássárgája

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: kb. 60 perc + 120 perc kelesztés

dampfnudeln_1_kep.jpg 60 ml langyos tejben elkeverünk egy fél evőkanál cukrot, feloldjuk benne az élesztőt, majd meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet egy deszkára szitáljuk (készíthetjük természetesen géppel is a tésztát), közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, 1 csipet sót, a reszelt citromhéjat, a tojást és a sárgáját. Az egészet tésztává gyúrjuk, majd meleg helyen, konyharuhával lefedve kb. 90 perc alatt megkelesztjük.

Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a vaníliaszószt. 300 ml tejet a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt), a cukorral és 1 csipet sóval gyakori kevergetés mellett felfőzzünk, letakarva 10 percre félretesszük. A vanília rudat kidobjuk, a maradék tejjel elkeverjük a keményítőt és a tojássárgáját, a vaníliás tejet újból felforraljuk, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojásos-keményítős tejet, majd alacsony lángon, kevergetve, további 2 percig főzzük, de nem forraljuk fel. Amikor elkészült, félretesszük és hagyjuk kihűlni.

Miután megkelt a tésztánk enyhén belisztezett deszkán átgyúrjuk, hengerré formázzuk (kb. 35 cm hosszú legyen), késsel 8 egyenlő darabra felvágjuk, majd a darabokat golyókká gyúrjuk és konyharuhával letakarva további 30 percet kelesztjük.

Egy nagyobb peremű, fedeles serpenyőben felmelegítjük a gőzöléshez szükséges tejet a cukorral és a vajjal. A gőzgombócokat óvatosan – némi helyet hagyva egymás mellett – betesszük, lefedjük és közepes lángon kb. 20-22 perc alatt készre gőzöljük. Fontos, hogy ne legyen nagyon erős a láng, mert akkor a tészta alja gyorsan megég, de a belseje még nyers marad, túlzottan alacsony hőmérséklet esetén pedig nem pirul meg a gombóc alja!

dampfnudeln_2_kep.jpg

A képen 12 gombóc látható. Mivel vendégeket vártam, ezért minden nyersanyagból a másfélszeresét használtam.

Ahogy a gombócok elkészültek, lapátkanállal tányérokra szedjük, porcukorral, esetleg mákkal meghintjük, vaníliás szósszal (illetve almakompóttal) azonnal kínáljuk.

 

  • A Dampfnudeln egy igazi dél-német finomság, ami lehet főétel például egy tejszínes-gombás szósszal, vagy desszert borsodóval/vaníliás öntettel, esetleg gyümölcskompóttal kínálva.
  • A Dampfnudeln és a Germknödel egyaránt fordítható gőzgombócnak, habár az utóbbit inkább nevezhetnénk „élesztős gombócnak”. Igaz, ezt tovább bonyolítaná, hogy az élesztő az osztrákoknál Germ, míg a németeknél Hefe. Így természetesen létezik Hefeknödel is, azaz tisztességes nevén a Hefekloß, amely elkészítési technikájával vissza is kanyarodtunk a Dampfnudelnhez. Szóval alapvető különbség a Dampfnudeln és a Germknödel között, hogy a Dampfnudeln lehet töltött vagy töltetlen (a pfalzi alapvetően töltetlen), viszont a normális Germködel mindig töltött. A Dampfnudelnt egy mélyebb serpenyőben, vajas-cukros tejben gőzölik ki a bajorok, ehhez a délnyugat-németországi Pfalzban zsíros-sós vizet használnak. A szilvalekvárral töltött Germknödelt sokan fazék felett gőzölik készre, mások pedig csak egyszerűn megfőzik a gombócokat, amit olvasztott vaj-darált mák-porcukor vagy vaníliasodó-darált mák-porcukor hármasával kínálnak (ez változhat a tölteléktől függően, például ha sárgabaracklekvárral töltik, akkor a mák helyett darált dió kerül a hármasba).
  • Az igazán jó Dampfnudeln belül foszlós, az alján pedig egy világosbarna, ropogós réteg található!

esslingen_weinachtsmarkt_2015_077.JPGEz utóbbit figyelve érdemes választanunk a karácsonyi forgatagban az árusoktól, mert így biztos, hogy nem futunk bele az egyszerűen csak kifőzött/gőzölt tömegtermékekbe.

  • A gombócokat megszórhatjuk a végén – a porcukor mellett/helyett – mákkal is.

leutenbach_2015_w_005.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr512016049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világít a torony 2016.12.14. 07:37:31

Mi az a tányérból kilógó lekvárnak látszó valami, ami nem az. Árnyékot vet a terítőre, amit ugye egy lekvár nem szokott, mert ráfolyna arra.
Szóval, mi az?

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2016.12.14. 11:26:50

@Világít a torony: Szerintem karamellből készült rács.
Én sajtból is szoktam ilyet készíteni csipkeszerűen.

St.Rosine 2016.12.14. 13:05:47

Igen, az egy karamellből készült rács.
süti beállítások módosítása