Pofonegyszerű aszalt szilvás sült puding Bretagne-ból!
Far breton (10 szelt)
250 g aszalt szilva, 4-5 evőkanál rum vagy armagnac, 5 db tojás, 200 g cukor, 2 csomag vaníliás cukor, ½ teáskanál só, 250 g liszt, 1250 ml tej, vaj a forma kenéséhez, kb. 1 evőkanál liszt a szilva beforgatásához
Díszítés: ízlés szerint porcukor, de nem feltétlenül szükséges
Előkészítés: 2 perc – elkészítés: 70 perc + a szilva áztatása
A szilvát előző este beáztatjuk a rumba. A tojást a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval egy tálban kézi robotgéppel fehéredésig verjük. Hozzászitáljuk a lisztet, fokozatosan beleöntjük a tejet és alaposan összekeverjük (alacsonyabb fokozaton) a tésztánkat.
A beázatott szilvát lecsepegtetjük, lisztben megforgatjuk, egy 35x25 cm (5 cm mély) tepsit vagy jénai tálat kivajazunk, beleöntjük a tésztát, és elosztva „belehajigáljuk” a szilvákat.
A süteményt 160 °C-os (légkeveréses) előmelegített sütőben, a legalsó rácson 1 órát sütjük, langyosan vagy hidegen kínáljuk.
- Ez a tipikus breton süti remek ebéd utáni desszert, de a délutáni kávéhoz is kiváló!
- Szimpla só helyett sózott vajat használnak többen a tésztához, mások kevesebb liszttel, de több tojással készítik az alapot.
- Több receptet átnéztem mire sikerült eltalálni a megfelelő állagot és ízt. Sokan ekkora mennyiségű tésztához 100-125 g cukrot kevernek, ezért elsőnek én is kevesebb cukorral (125 g) édesítettem a desszertet. A családnak így önmagában kevésbé, hanem csak egy kis vanília-karamell fagyival kiegészítve ízlett a far breton.
- Alsó-felső sütési funkción 180 °C-on 90 percig sütjük a süteményt.