Tökmagos parfé
2015. október 01. írta: St.Rosine

Tökmagos parfé

Az egyik legextrémebb, és egyben az egyik legfinomabb parfé!

tok_elso.jpg Tökmagos parfé (4 fő részére)

A grillázshoz: 100 g tökmag, 100 g kristálycukor, 1 evőkanál olaj a tál kikenésére

A parféhoz: 4 db tojássárgája, 60 g barnacukor, 4 evőkanál tökmagolaj, 400 ml tejszín

Díszítés: tökmagolaj, crema di balsamico, 1-2 evőkanál pirított tökmag

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: 35 perc + 6 óra fagyasztás

 

A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, kivesszük, és félretesszük. A kristálycukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a tökmagot, átforgatjuk; a grillázst egy beolajozott fémtálra öntjük, majd hagyjuk kihűlni.

A tojássárgáját a cukorral vízgőz fölött egy tálban habverővel krémesre verjük (vigyázzunk, mert ha nagyon forr a víz, akkor megfő a tojássárgája!). A tűzről levéve, kevergetve kihűtjük, közben a tejszínhabot felverjük. A grillázst kézzel eltördeljük, majd mozsárban durvára zúzzuk. A zúzalékot a tökmagolajjal együtt a tojáskrémhez keverjük, és a felvert tejszínhabot is a masszához forgatjuk.

A krémet szilikon muffinformákba (4 db nagyobba és 8 db kisebbe) vagy egyéb, megfelelő méretű hűtőformába (az utóbbit sütőpapírral vagy műanyag fóliával ki kell bélelnünk) kanalazzuk, és legalább 6 órára betesszük a fagyasztóba. Tálalás előtt a formánkat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és a parfét kiborítjuk (ha kell, akkor a fóliát lehúzzuk, tetszőlegesen felszeleteljük).

Kb. 10 perc elteltével a desszertet frissen pirított tökmaggal megszórva, tökmagolajjal és crema di balsamico megcsepegtetve kínáljuk.

tok_masodik.jpg

  • A parfét összetört és darabos grillázzsal is díszíthetjük.
  • Az édes-savanykás crema di balsamico szerintem passzol a parféhoz, azonban vigyázzunk, mert könnyen elnyomhatja a tökmagolaj ízét!
  • Ha a parfét muffinformákba fagyasztjuk, akkor valószínű, hogy a 4 nagyobb és 8 kisebb forma megtöltését követően marad még krémünk. Ebből ne csináljunk problémát, kanalazzuk további formákba a masszát, így nyugodtan repetázhatnak majd a vendégeink!
  • Életemben először Grazban kóstoltam a tökmagos parfét, amelyhez vaníliafagylaltot, almás rétest, túros-joghurtos galuskát, tejszínhabot és forró erdei gyümölcsös kompótot kínáltak.

tok_harmadik.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr847818840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása