Az egyik legextrémebb, és egyben az egyik legfinomabb parfé!
Tökmagos parfé (4 fő részére)
A grillázshoz: 100 g tökmag, 100 g kristálycukor, 1 evőkanál olaj a tál kikenésére
A parféhoz: 4 db tojássárgája, 60 g barnacukor, 4 evőkanál tökmagolaj, 400 ml tejszín
Díszítés: tökmagolaj, crema di balsamico, 1-2 evőkanál pirított tökmag
Előkészítés: 5 perc – elkészítés: 35 perc + 6 óra fagyasztás
A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, kivesszük, és félretesszük. A kristálycukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a tökmagot, átforgatjuk; a grillázst egy beolajozott fémtálra öntjük, majd hagyjuk kihűlni.
A tojássárgáját a cukorral vízgőz fölött egy tálban habverővel krémesre verjük (vigyázzunk, mert ha nagyon forr a víz, akkor megfő a tojássárgája!). A tűzről levéve, kevergetve kihűtjük, közben a tejszínhabot felverjük. A grillázst kézzel eltördeljük, majd mozsárban durvára zúzzuk. A zúzalékot a tökmagolajjal együtt a tojáskrémhez keverjük, és a felvert tejszínhabot is a masszához forgatjuk.
A krémet szilikon muffinformákba (4 db nagyobba és 8 db kisebbe) vagy egyéb, megfelelő méretű hűtőformába (az utóbbit sütőpapírral vagy műanyag fóliával ki kell bélelnünk) kanalazzuk, és legalább 6 órára betesszük a fagyasztóba. Tálalás előtt a formánkat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és a parfét kiborítjuk (ha kell, akkor a fóliát lehúzzuk, tetszőlegesen felszeleteljük).
Kb. 10 perc elteltével a desszertet frissen pirított tökmaggal megszórva, tökmagolajjal és crema di balsamico megcsepegtetve kínáljuk.
- A parfét összetört és darabos grillázzsal is díszíthetjük.
- Az édes-savanykás crema di balsamico szerintem passzol a parféhoz, azonban vigyázzunk, mert könnyen elnyomhatja a tökmagolaj ízét!
- Ha a parfét muffinformákba fagyasztjuk, akkor valószínű, hogy a 4 nagyobb és 8 kisebb forma megtöltését követően marad még krémünk. Ebből ne csináljunk problémát, kanalazzuk további formákba a masszát, így nyugodtan repetázhatnak majd a vendégeink!
- Életemben először Grazban kóstoltam a tökmagos parfét, amelyhez vaníliafagylaltot, almás rétest, túros-joghurtos galuskát, tejszínhabot és forró erdei gyümölcsös kompótot kínáltak.