Spenótos rakott palacsinta
2015. február 09. írta: St.Rosine

Spenótos rakott palacsinta

Az egyik legjobb módja, hogy a spenótot becsempésszük az ételbe!

elso_spalacs.jpg Spenótos rakott palacsinta (4 fő részére)

A szószhoz: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kb. 3-4 evőkanál olívaolaj, 1 db nagyobb sárgarépa, 1 kisebb cikk zeller, 500 g darált hús (én vegyesen készítem marha-sertés), ízlés szerint só, bazsalikom, oregánó, rozmaring, kakukkfű, frissen őrölt fekete bors, 100 ml száraz vörösbor, 2-3 evőkanál paradicsompüré, kb. 1-2 csipet cukor

A palacsintához: 450 g konyhakész spenót (szezonban frisset, télen fagyasztottat használjunk), 150 g liszt, 2 db tojás, 1-2 evőkanál olívaolaj, 150 ml tej, kb. 150 ml szódavíz, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, némi olaj a serpenyő kenéséhez

A besamel mártáshoz: 70 g vaj, 4 púpos evőkanál liszt, kb. 850 ml tej, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió

A tetejére: kb. 200-250 reszelt sajt; a díszítéshez: friss bazsalikomlevelek és paradicsom

 

A finomra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymákat néhány kanál olajon pár percig pároljuk, hozzáadjuk a lereszelt répát és zellert, majd 4-5 perccel később a darált húst. A húst zsírjára sütjük, ízesítjük a fűszerekkel, felöntjük egy korty borral és kb. egy pohár vízzel. A szószunkat kb. 1 órán át alacsony lángon főzzük, időnként megkeverjük, pótoljuk az elpárolgott folyadékot végül hozzákeverjük a paradicsompürét és a cukrot.

Amíg a szószunk fő elkészítjük a palacsintákat. A megadott nyersanyagokat összekeverjük egy kicsit sűrűbb palacsintatésztává, majd megpróbálunk kilenc darab közepes méretű palacsintát kisütni. (A palacsinták nagyon könnyen szakadnak, ezért én a következő módon készítem: egy merőkanál tésztát beleszedek az enyhén megolajozott serpenyőbe, kb. 1.45-2 perc elteltével fa lapátkanállal óvatosan meglazítom a tésztát, visszateszem kb. 5-10 másodpercre, majd betolom a lapátkanalat a tészta közepéig és egy határozott mozdulattal megfordítom a palacsintát, a másik oldalát kb. 1 percig sütöm még.)

masodik_spalacsi.jpg

Miután kisültek a palacsinták megnézzük a szószunkat, ha kell utánízesítjük. Amikor kellően puha a hús és az ízek is összeértek, akkor levesszük és félretesszük.

Ezt követően gyorsan elkészítjük a besamel mártásunkat, ami nem más, mint egy világos vajas rántás, amit hagyunk kihűlni, majd forró tejjel felöntünk (habverővel folyamatosan csomómentesre keverjük), sóval, borssal, és szerecsendióval ízesítünk, majd néhány perc alatt kevergetve kiforraljuk.

Végezetül a formánk (én jénait szoktam használni) alját befedjük 3 darab palacsintával, majd erre jön egy réteg szósz, egy kevés mártás, némi sajt, majd ezt megismételjük még kétszer, amíg el nem fogynak a nyersanyagaink.

A spenótos rakott palacsintánkat előmelegített sütőben (180 °C-on légkeveréses) kb. 35 perc alatt készre sütjük, friss bazsalikomlevéllel és szeletelt paradicsommal díszítve azonnal kínáljuk.

harmadik_spalacsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr567151567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása