Lencsefőzelék szalonnával és szalvétagombóccal
2014. december 02. írta: St.Rosine

Lencsefőzelék szalonnával és szalvétagombóccal

Egészséges és finom fogás, a hagyományos kenyér helyett szalvétagombóccal és ropogós szalonnával kínálva!

Lencse_1.jpg

Lencsefőzelék szalonnával és szalvétagombóccal (4-6 fő részére)

500 g lencse, 1 fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál olaj, kb. 1/2 evőkanál kristálycukor (vagy barnacukor), 1 evőkanál liszt (ha sűrűbben szeretjük, akkor tehetünk hozzá többet is), ízlés szerint mustár és ecet, kb. 1 teáskanál pirospaprika, esetleg 100 ml tejföl

A díszítéshez és tálaláshoz:

Néhány kanál tejföl, finomra vágott petrezselyemzöld és 200 g vékony szelet húsos szalonna

A szalvétagombóchoz:

300 g felkockázott kenyér, 1 nagyobb fej finomra vágott vöröshagyma (150 g), 1/4 csokor finomra vágott zöldpetrezselyem, kb. 1,5 evőkanál vaj, 200 ml forró tej, 2 db villával felvert tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, frissen őrült fekete bors és reszelt szerecsendió, kacsa- vagy libazsír, esetleg vaj vagy olaj a pirításhoz

 

Előkészítés: 15 perc (ha áztatom a lencsét 4-5 óra) – elkészítés: kb. 70 perc (a szalvétagombóccal együtt)

 

A lencsét feltesszük főni egy fej vöröshagymával és két darab babérlevéllel. Amikor majdnem puha, akkor hozzálátunk a rántás elkészítéséhez. A finomra vágott vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a cukrot, pár percig karamellizáljuk, megszórjuk a liszttel és kb. még 3 percig tovább pirítjuk. A rántást levesszük a tűzhelyről, megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, majd lassan hozzácsurgatunk némi hideg vizet és habverővel (szilikon bevonatú, ha teflon serpenyőben csináljuk!) simára keverjük. A rántást hozzáöntjük a lencséhez, ízesítjük mustárral és ecettel (a lencsét lágyíthatjuk egy kevés tejföllel is), megvárjuk, hogy egyet rottyanjon, még egyszer megkóstoljuk, majd levesszük a tűzhelyről és tálalásig félretesszük.

A szalvétagombócot érdemes egyből bekeverni, miután a lencsét felraktuk főni. A felkockázott (1x1 cm) kenyeret sütőben megszárítjuk, a finomra vágott hagymát vajon megpároljuk, majd az összes nyersanyagot egy nagyobb tálban összekeverjük, konyharuhával befedve 30 percig pihentetjük.

Műanyag fóliát kitekerünk, a masszánkat kb. egy 20 cm hosszú „csíkban” rákanalazzuk, majd henger alakúra felcsavarjuk és a végeit madzaggal (esetleg cérnával) lekötjük. Forrásban lévő, enyhén sós vízben 30 perc alatt készre főzzük. Miután kicsit kihűlt, rézsútosan 1-1,5 cm vastagon felszeleteljük, és némi zsiradékon a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk.

A tálalás előtt a szalonnát kisütjük. A főzelékünket tejföllel meglocsolva, szalonnaszeletekkel és szalvétagombóccal körítve, petrezselyemzölddel meghintve kínáljuk.

  • A lencse áztatás nélkül kb. 30 perc alatt megfő, ellenben egy 4-5 órás áztatással a főzési időt akár a harmadára is le tudjuk csökkenteni.
  • A „Zum Eisernen Zeit”-ben megkóstolt szalonnás lencse után megnéztem jó pár osztrák receptet, mivel érdekelt, hogy a bécsiek hogyan készítik el a főzeléket. A fűszerezésnél megszokott a kakukkfű, a majoránna és a reszelt citromhéj használata; egyesek ecettel, mások citromlével savanyítják az ételt, illetve tálalás előtt keverhetnek bele egy kevés tejfölt, esetleg mustárral is ízesíthetik a fogást.
  • A lencse fogyasztása kifejezetten ajánlott vashiányos kismamáknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr96949499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2014.12.12. 15:27:28

Nagyon jó, tkp. Specklinsen (mit Knödel).
A lencse azon kevés hüvelyes közé tartozik, amit nem kell áztatni.
Így egyébként a héja sem válik le főzés közben, az áztatotté igen.

St.Rosine 2014.12.12. 20:32:37

Én általában nem áztatom, mert szerintem is felesleges. A héja ennek ellenére időnként leválik, időnként pedig nem, ebből adódan talán inkább fajta, mintsem áztatás függő, de lehet, hogy én csinálok valamit rosszul.
süti beállítások módosítása