Egészséges és finom fogás, a hagyományos kenyér helyett szalvétagombóccal és ropogós szalonnával kínálva!
Lencsefőzelék szalonnával és szalvétagombóccal (4-6 fő részére)
500 g lencse, 1 fej vöröshagyma, 2 db babérlevél, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 evőkanál olaj, kb. 1/2 evőkanál kristálycukor (vagy barnacukor), 1 evőkanál liszt (ha sűrűbben szeretjük, akkor tehetünk hozzá többet is), ízlés szerint mustár és ecet, kb. 1 teáskanál pirospaprika, esetleg 100 ml tejföl
A díszítéshez és tálaláshoz:
Néhány kanál tejföl, finomra vágott petrezselyemzöld és 200 g vékony szelet húsos szalonna
A szalvétagombóchoz:
300 g felkockázott kenyér, 1 nagyobb fej finomra vágott vöröshagyma (150 g), 1/4 csokor finomra vágott zöldpetrezselyem, kb. 1,5 evőkanál vaj, 200 ml forró tej, 2 db villával felvert tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, frissen őrült fekete bors és reszelt szerecsendió, kacsa- vagy libazsír, esetleg vaj vagy olaj a pirításhoz
Előkészítés: 15 perc (ha áztatom a lencsét 4-5 óra) – elkészítés: kb. 70 perc (a szalvétagombóccal együtt)
A lencsét feltesszük főni egy fej vöröshagymával és két darab babérlevéllel. Amikor majdnem puha, akkor hozzálátunk a rántás elkészítéséhez. A finomra vágott vöröshagymát és az átnyomott fokhagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a cukrot, pár percig karamellizáljuk, megszórjuk a liszttel és kb. még 3 percig tovább pirítjuk. A rántást levesszük a tűzhelyről, megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, majd lassan hozzácsurgatunk némi hideg vizet és habverővel (szilikon bevonatú, ha teflon serpenyőben csináljuk!) simára keverjük. A rántást hozzáöntjük a lencséhez, ízesítjük mustárral és ecettel (a lencsét lágyíthatjuk egy kevés tejföllel is), megvárjuk, hogy egyet rottyanjon, még egyszer megkóstoljuk, majd levesszük a tűzhelyről és tálalásig félretesszük.
A szalvétagombócot érdemes egyből bekeverni, miután a lencsét felraktuk főni. A felkockázott (1x1 cm) kenyeret sütőben megszárítjuk, a finomra vágott hagymát vajon megpároljuk, majd az összes nyersanyagot egy nagyobb tálban összekeverjük, konyharuhával befedve 30 percig pihentetjük.
Műanyag fóliát kitekerünk, a masszánkat kb. egy 20 cm hosszú „csíkban” rákanalazzuk, majd henger alakúra felcsavarjuk és a végeit madzaggal (esetleg cérnával) lekötjük. Forrásban lévő, enyhén sós vízben 30 perc alatt készre főzzük. Miután kicsit kihűlt, rézsútosan 1-1,5 cm vastagon felszeleteljük, és némi zsiradékon a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk.
A tálalás előtt a szalonnát kisütjük. A főzelékünket tejföllel meglocsolva, szalonnaszeletekkel és szalvétagombóccal körítve, petrezselyemzölddel meghintve kínáljuk.
- A lencse áztatás nélkül kb. 30 perc alatt megfő, ellenben egy 4-5 órás áztatással a főzési időt akár a harmadára is le tudjuk csökkenteni.
- A „Zum Eisernen Zeit”-ben megkóstolt szalonnás lencse után megnéztem jó pár osztrák receptet, mivel érdekelt, hogy a bécsiek hogyan készítik el a főzeléket. A fűszerezésnél megszokott a kakukkfű, a majoránna és a reszelt citromhéj használata; egyesek ecettel, mások citromlével savanyítják az ételt, illetve tálalás előtt keverhetnek bele egy kevés tejfölt, esetleg mustárral is ízesíthetik a fogást.
- A lencse fogyasztása kifejezetten ajánlott vashiányos kismamáknak.