Sokan szeretik, de már unják a hagyományos spenótfőzeléket, számukra ez a recept egy megfelelő alternatíva a spenót elkészítésére!
Spenótos gombóc (4 fő részére)
300 g friss spenót, 2 db tojás, 200 g szikkadt, felkockázott, szárazon megpirított kenyér vagy zsemle (ez kb. 3-4 db zsemle), 120 ml langyos tej, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kb. 1-2 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors és reszelt szerecsendió
Az öntethez:
200 g gorgonzola (szerintem a piccante jobb a mártáshoz, de a dolce sem rossz) vagy bármilyen kékpenészes sajt pl.: márványsajt, 200 ml tejszín, ízlés szerint zsálya, esetleg egy kevés fehér bors és önthetünk hozzá még egy korty száraz fehérbort is
A tálaláshoz:
Saláta (például: madársaláta), ehhez olívaolaj és balzsamecet
Előkészítés: 5 perc, ha a spenót kicsit korosabb, akkor 25 perc, elkészítés: 30 perc + 30 perc pihentetés
Az alaposan megmosott, előkészített spenótot egy nagy szűrőkanálba tesszük, enyhén sós, lobogó vízben blansírozzuk (kb. 2-3 perc), majd egy pillanatra jeges vízbe helyezzük, kézzel alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojásokat és mixerrel pürésre aprítjuk. Közben a kenyeret vagy zsemléket felkockázzuk, sütőben megpirítjuk, a finomra vágott hagymát és az átnyomott fokhagymát vajon pár perc alatt megpároljuk.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a spenótot, a kenyeret, a hagymákat, a lisztet, a zsemlemorzsát és a langyos tejet, a masszánkat ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, majd konyharuhával letakarva 30 percre félretesszük. Ezt követően vizes kézzel 4 darab gombócot formázunk a tésztából, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben 20 perc alatt kifőzzük ezeket.
Amíg főnek a gombócok elkészítjük a mártásunkat. A sajt kérgét levágjuk és kidobjuk, összetördeljük vagy felkockázzuk a belsejét, egy megfelelő méretű serpenyőbe beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a sajtot, ízesítjük zsályával, esetleg fehér borssal és egy korty borral, majd kevergetve, néhány perc alatt készre főzzük.
A gombócokat mártással, valamint olajjal és balzsamecettel megcsepegtetett salátával kínáljuk.
- A friss, gyenge spenót szárát nem kell eltávolítanunk, azonban a „korosabb” növényeknél ezt érdemes megtennünk. Ezt követően hajtsuk félbe a leveleket, és a középső vastagabb eret is tépjük ki!
- A gombócokat fagyasztott spenótból is el lehet készíteni, igaz én még így nem próbáltam.
- A spenót kifejezetten ajánlott kismamáknak magas vastartalma miatt, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a várandós nőknek szigorúan tilos nemespenészes vagy nyers tejből előállított sajtokat fogyasztaniuk! Ezért ekkor a gorgonzola helyett egy sima, pasztörizált tejes sajtból készült sajtszósszal kínáljuk a gombócokat!