Spenótos gombóc
2014. november 25. írta: St.Rosine

Spenótos gombóc

Sokan szeretik, de már unják a hagyományos spenótfőzeléket, számukra ez a recept egy megfelelő alternatíva a spenót elkészítésére!

spengomboc.jpg 

Spenótos gombóc (4 fő részére)

300 g friss spenót, 2 db tojás, 200 g szikkadt, felkockázott, szárazon megpirított kenyér vagy zsemle (ez kb. 3-4 db zsemle), 120 ml langyos tej, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kb. 1-2 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors és reszelt szerecsendió

Az öntethez:

200 g gorgonzola (szerintem a piccante jobb a mártáshoz, de a dolce sem rossz) vagy bármilyen kékpenészes sajt pl.: márványsajt, 200 ml tejszín, ízlés szerint zsálya, esetleg egy kevés fehér bors és önthetünk hozzá még egy korty száraz fehérbort is

A tálaláshoz:

Saláta (például: madársaláta), ehhez olívaolaj és balzsamecet

 

Előkészítés: 5 perc, ha a spenót kicsit korosabb, akkor 25 perc, elkészítés: 30 perc + 30 perc pihentetés

 

Az alaposan megmosott, előkészített spenótot egy nagy szűrőkanálba tesszük, enyhén sós, lobogó vízben blansírozzuk (kb. 2-3 perc), majd egy pillanatra jeges vízbe helyezzük, kézzel alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojásokat és mixerrel pürésre aprítjuk. Közben a kenyeret vagy zsemléket felkockázzuk, sütőben megpirítjuk, a finomra vágott hagymát és az átnyomott fokhagymát vajon pár perc alatt megpároljuk.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a spenótot, a kenyeret, a hagymákat, a lisztet, a zsemlemorzsát és a langyos tejet, a masszánkat ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, majd konyharuhával letakarva 30 percre félretesszük. Ezt követően vizes kézzel 4 darab gombócot formázunk a tésztából, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben 20 perc alatt kifőzzük ezeket.

Amíg főnek a gombócok elkészítjük a mártásunkat. A sajt kérgét levágjuk és kidobjuk, összetördeljük vagy felkockázzuk a belsejét, egy megfelelő méretű serpenyőbe beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a sajtot, ízesítjük zsályával, esetleg fehér borssal és egy korty borral, majd kevergetve, néhány perc alatt készre főzzük.

A gombócokat mártással, valamint olajjal és balzsamecettel megcsepegtetett salátával kínáljuk.

  • A friss, gyenge spenót szárát nem kell eltávolítanunk, azonban a „korosabb” növényeknél ezt érdemes megtennünk. Ezt követően hajtsuk félbe a leveleket, és a középső vastagabb eret is tépjük ki!
  • A gombócokat fagyasztott spenótból is el lehet készíteni, igaz én még így nem próbáltam.
  • A spenót kifejezetten ajánlott kismamáknak magas vastartalma miatt, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a várandós nőknek szigorúan tilos nemespenészes vagy nyers tejből előállított sajtokat fogyasztaniuk! Ezért ekkor a gorgonzola helyett egy sima, pasztörizált tejes sajtból készült sajtszósszal kínáljuk a gombócokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr226927883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása