Főtt-sült sztrapacska
2014. november 13. írta: St.Rosine

Főtt-sült sztrapacska

A főtt-sült sztrapacska egy igazi koktél a Tátrából. Van benne sztrapacska, haluska és még egy kis tócsni is. Gyenge gyomrúaknak szigorúan tilos a fogyasztása!

sztrapi.jpg

Főtt-sült sztrapacska (4 fő részére)

A tésztához:

800 g burgonya, 300 g liszt, 3 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, kb. 1 teáskanál só, némi olaj a keveréshez

A feltétekhez:

200 g juhtúró, 200 ml tejföl, 250 g húsos szalonna, 200 g sajt (ha lehet, akkor valami füstölt pl.: Parenyica), 2 db nagyobb fej vöröshagyma, kb. 2 evőkanál liszt, 2-3 csipet só, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors, a sütéshez olaj

A díszítéshez:

Ízlés szerint tejföl és friss kapor

 

Előkészítés: 20 perc, elkészítés kb. 60 perc

 

A meghámozott burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, az átnyomott fokhagymát, a lisztet és a sót, majd egy fakanál segítségével alaposan összekeverjük. A kapott tésztánk állaga legyen kemény, hogy a fakanál megálljon benne (ha szükséges, szórjunk még hozzá lisztet). A kész tésztánkat adagonként deszkára szedjük, és egy kés segítségével lobogó, enyhén sós vízbe szaggatjuk. A galuskák pár perc elteltével feljönnek a víz felszínére, ezt követően leszűrjük, majd néhány korty olajat ráöntve összekeverjük, hogy ne ragadjanak össze.

Közben a tejfölt kikeverjük a juhtúróval, a sajtot lereszeljük, a szalonnát felcsíkozzuk és egy serpenyőben kellemesen megpirítjuk, majd félretesszük.

Miután befejeztük a galuskák szaggatását, négyfelé osztjuk a tésztát és adagonként, némi olajjal meglocsolva (nem kell sok!), nagyobb lángon megpirítjuk az egyik, majd a másik oldalát is. Miután megkaptuk a 4 kerek „lapunkat” ráhelyezzük ezeket egy tepsire. A tetejüket megkenjük az előzőleg kikevert juhtúró-tejföl keverékével, ízlés szerint borsozzuk, megszórjuk a félretett szalonnával és a lereszelt sajttal. Ezt követően 200-220 °C-os sütőben (grillező funkció) kb. 10 perc alatt készre sütjük.

tepsi.jpg

Amíg az ételünk a sütőben pirul, elkészítjük a hagymát a tetejére. A meghámozott hagymákat először felkarikázzuk, sózzuk, lisztbe forgatjuk, majd bő, forró olajban pár perc alatt ropogósra sütjük.

Tálalásnál az adagok tetejére ízlés szerint elrendezzük a sült hagymakarikákat, meglocsoljuk tejföllel, és ha gondoljuk, meghintjük finomra vágott kaporral (én ezt nem szoktam).

  • A galuska megsütéséhez érdemes több serpenyőt használni, mert ez jelentősen lerövidíti az étel elkészítési idejét.
  • A tészta megfordításához ajánlott lapostányért használni, mert elképzelhető, hogy nélküle szétesnek a galuskák. A tányért először rátesszük a serpenyő tetejére, majd az egészet megfordítjuk, végül a tányérban lévő „lepényt” a serpenyőbe visszacsúsztatjuk.
  • Azért nem szabad sok olajat használni a galuskák sütéséhez, mert a fordításnál a forró olaj ráfolyhat a kezünkre vagy a tűzhelyre.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr236886245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása