Az elmúlt években többször ellátogattam Németország legnagyobb szigete mellett megbúvó egykori Hansa településre. Stralsund Mecklenburg-Elő-Pomerániában a Balti-tenger partján fekszik.
A stralsundi városháza
Történelmi belvárosa, hasonlóan a közeli Wismarhoz, 2002-től az UNESCO Világörökség része. A városba érkezőknek az északi tengerek élővilágát bemutató Ozeaneum (2010-ben az Év Múzeuma volt Európában), a vörös téglából épült városháza (Rathaus), és a hagyományosan szép templomok mellett érdemes felkeresniük még a szomszédos Rügen szigetét is.
Fokhagymás rákocskák búzasörrel leöblítve
Akik kifejezetten egy gasztronómiai kirándulásra vágynak azok sem csalódhatnak Stralsundban.
Halfüstölés a stralsundi kikötőben
A kikötőben frissen füstölik a halászok aznapi zsákmányát, amelyet ropogósra sütött, langyos zsemlével kínálnak.
Lazacos szendvics, sajnos az angolnásról és a vajhalasról nincs képem, mert a fotózás helyett, inkább az evéssel foglalkoztam
A klasszikusnak számító lazacos mellet ajánlott többfélét megkóstolni, személy szerint én az angolnás (Aal) és a vajhalas (Buttermakrele vagy Escolar) változatért rajongok.
Halas szoljanka
A kisvendéglőkben a gőzölgő kagylók, a pácolt rákocskák, a stralsundi „Bismarckhering” vagy a halas szoljanka (Fischsoljanka) a legkelendőbb.
Störtebeker Braumanufaktur
Az étel mellé sör is dukál. Az ismert német márkák helyett, inkább a helyi vagy a tartományi, például: Rostocker, Lübzer söröket próbáljuk ki. A Hansa város sörkultúrája a középkorig nyúlik vissza. A napjainkban is működő Stralsundi Sörfőzdét 1827-ben alapították, amely 2012-től „Störtebeker Braumanufaktur” (Störtebeker Sörmanufaktúra) néven üzemel.
Itt készül a Störtebeker
A sörgyár névadója Störtebeker híres kalóz volt a 14-15. század fordulóján. Az Északi- és a Balti-tengeren „dolgozott” társaival, időnként a Hanza városok ellenségeit, időnként a szövetség tagjait fosztogatva. „Valószínűleg” a sós tengeri levegő miatt a kapitánynak egy különleges képessége alakulhatott ki, mivel – a legenda szerint – 4 liter sört vagy bort egy kortyra magába tudott dönteni.
A sörgyártás folyamata
A Störtebeker Braumanufaktur két nagyobb sörcsaládot készít, az egyiket Störtebeker, a másikat Stralsunder néven forgalmazzák. Az egyszerűbb Stralsunder teljesen megfelelő hétköznapi szomjoltó, a Störtebeker speciális sörei viszont maradandó gasztronómiai élményt nyújtanak a fogyasztóknak. A sörgyár palettája elég széles, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb nedűt (ha tehetem, akkor én a karamellás „Hanse-Porter”-t, amelynek 4,0%-os az alkoholtartalma ízlelgetem a legszívesebben). A nemzetközileg ismertebb söreik (Keller-Bier 1402, 4,8% és a Roggen-Weizen, 5,4%) mellett nagyon finomak a magasabb alkoholtartalmú (Stark-Bier, 7,5%; vagy Whisky-Bier 9,0%) és az általánosabb (például: Bernstein-Weizen 5,3%; Atlantik-Ale 5,1%, stb.) fajták is. Ebből adódóan – ha időnk engedi (engedje!) – egy sörgyárlátogatással egybekötött kóstoláson mindenképp érdemes részt vennünk, mielőtt búcsút vennénk a várostól.
A kihagyhatatlan kóstolás