Stralsund, a füstölt hal és a minőségi sör városa
2014. augusztus 18. írta: St.Rosine

Stralsund, a füstölt hal és a minőségi sör városa

Az elmúlt években többször ellátogattam Németország legnagyobb szigete mellett megbúvó egykori Hansa településre. Stralsund Mecklenburg-Elő-Pomerániában a Balti-tenger partján fekszik.

100_5258.JPG

A stralsundi városháza

Történelmi belvárosa, hasonlóan a közeli Wismarhoz, 2002-től az UNESCO Világörökség része. A városba érkezőknek az északi tengerek élővilágát bemutató Ozeaneum (2010-ben az Év Múzeuma volt Európában), a vörös téglából épült városháza (Rathaus), és a hagyományosan szép templomok mellett érdemes felkeresniük még a szomszédos Rügen szigetét is.

100_6820.JPG

Fokhagymás rákocskák búzasörrel leöblítve

Akik kifejezetten egy gasztronómiai kirándulásra vágynak azok sem csalódhatnak Stralsundban.

100_5301_1.JPG

Halfüstölés a stralsundi kikötőben

A kikötőben frissen füstölik a halászok aznapi zsákmányát, amelyet ropogósra sütött, langyos zsemlével kínálnak.

100_6822.JPG

Lazacos szendvics, sajnos az angolnásról és a vajhalasról nincs képem, mert a fotózás helyett, inkább az evéssel foglalkoztam

A klasszikusnak számító lazacos mellet ajánlott többfélét megkóstolni, személy szerint én az angolnás (Aal) és a vajhalas (Buttermakrele vagy Escolar) változatért rajongok.

Husvet_12_04_08 092.JPG

Halas szoljanka

A kisvendéglőkben a gőzölgő kagylók, a pácolt rákocskák, a stralsundi „Bismarckhering” vagy a halas szoljanka (Fischsoljanka) a legkelendőbb.

100_6837.JPG

Störtebeker Braumanufaktur

Az étel mellé sör is dukál. Az ismert német márkák helyett, inkább a helyi vagy a tartományi, például: Rostocker, Lübzer söröket próbáljuk ki. A Hansa város sörkultúrája a középkorig nyúlik vissza. A napjainkban is működő Stralsundi Sörfőzdét 1827-ben alapították, amely 2012-től „Störtebeker Braumanufaktur” (Störtebeker Sörmanufaktúra) néven üzemel.

100_6842.JPG

Itt készül a Störtebeker

A sörgyár névadója Störtebeker híres kalóz volt a 14-15. század fordulóján. Az Északi- és a Balti-tengeren „dolgozott” társaival, időnként a Hanza városok ellenségeit, időnként a szövetség tagjait fosztogatva. „Valószínűleg” a sós tengeri levegő miatt a kapitánynak egy különleges képessége alakulhatott ki, mivel – a legenda szerint – 4 liter sört vagy bort egy kortyra magába tudott dönteni.

100_6866.JPG

A sörgyártás folyamata

A Störtebeker Braumanufaktur két nagyobb sörcsaládot készít, az egyiket Störtebeker, a másikat Stralsunder néven forgalmazzák. Az egyszerűbb Stralsunder teljesen megfelelő hétköznapi szomjoltó, a Störtebeker speciális sörei viszont maradandó gasztronómiai élményt nyújtanak a fogyasztóknak. A sörgyár palettája elég széles, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb nedűt (ha tehetem, akkor én a karamellás „Hanse-Porter”-t, amelynek 4,0%-os az alkoholtartalma ízlelgetem a legszívesebben). A nemzetközileg ismertebb söreik (Keller-Bier 1402, 4,8% és a Roggen-Weizen, 5,4%) mellett nagyon finomak a magasabb alkoholtartalmú (Stark-Bier, 7,5%; vagy Whisky-Bier 9,0%) és az általánosabb (például: Bernstein-Weizen 5,3%; Atlantik-Ale 5,1%, stb.) fajták is. Ebből adódóan – ha időnk engedi (engedje!) – egy sörgyárlátogatással egybekötött kóstoláson mindenképp érdemes részt vennünk, mielőtt búcsút vennénk a várostól.

100_6860.JPG

A kihagyhatatlan kóstolás

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr876610407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása