Hagymás-krumplis kenyér
2019. december 14. írta: St.Rosine

Hagymás-krumplis kenyér

Este bekeverem, reggel megsütöm.

kenyer_elso.jpg 

Hagymás-krumplis kenyér

1 fej közepes méretű vöröshagyma (kb. 100 g), 1 evőkanál vaj, 2 db közepes méretű nyers burgonya (kb. 200 g), 420 gramm búzaliszt, 60 gramm teljes kiőrlésű rozs- vagy tönkölybúzaliszt, 1,5 teáskanál só, kb. 170 ml hideg víz, 10 gramm friss élesztő

 

Előkészítés: 5 perc; elkészítés: kb. 20 perc; kelesztés: 1 éjszaka; sütés: 45 perc

 

Megtisztítjuk a vöröshagymát, felkockázzuk (nem kell nagyon finomra vágni), majd vajon pár perc alatt puhára pároljuk. A burgonyát miután meghámoztuk, lereszeljük, egy tálban összekeverjük az átszitált lisztekkel, a hagymával, sózzuk, majd hozzáöntjük az vízben feloldott élesztőt.

Az egészből tésztát gyúrunk, ha kell esetleg egy kevés lisztet adunk még hozzá.

Amikor a kenyértésztánk elválik a kezünktől és az edény falától, akkor kis gömböcöt formázunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel és fóliával lefedve betesszük a hűtőbe kelni.

img_8898.JPG

Másnap reggel a tésztánkat egy belisztezett szakajtóban 25-30 percig kelesztjük, majd egy sütőpapírral borított tepsire kiborítjuk.

img_8899.JPG

Éles késsel bevágjuk a tetejét, megfröcsköljük vízzel és előmelegítjük a sütőnket (légkeveréses 225 °C; alul-felül sütési funkció 250 °C), majd 15 perc elteltével betesszük a kenyeret sülni alulról a második rácsra.

img_8902.JPG

15 percig sütjük így, majd mérsékeljük a hőt (légkeveréses 200 °C; alul-felül sütési funkció 220 °C) és 30 perc alatt készre sütjük a kenyerünket.

img_8908.JPG

Miután elkészült érdemes rácsra tenni és legalább 2-3 órát hűlni hagyni mielőtt megvágjuk.

  • A hagymát egyszer elfelejtettem megpárolni és nyersen tettem a tésztába, nem rossz, de jobb, ha megpároljuk.
  • A recept alapötletét itt találhatjuk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr315352398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása