Bajor sajtkrém (Obatzter, vagy Obatzda, illetve Obazda)
2015. szeptember 14. írta: St.Rosine

Bajor sajtkrém (Obatzter, vagy Obatzda, illetve Obazda)

A bajor sörkertek klasszikus fogása, amely a héten kezdődő müncheni Wiesnről sem fog hiányozni!

ob_1.jpg

Az obazda karrierje a 20. század elején indult, amikor is 1920-ban Katharina Eisenreich a freisingi Weihenstephan sörfőzde éttermében először szolgálta fel vendégeinek.

A tradicionális obazda alapja az érett, felkockázott camembert, lágy vaj, finomra vágott vöröshagyma, pirospaprika, kömény, só, és frissen őrölt bors. Az alapanyagokat egy tálban villával összenyomkodják, majd a bajorok sörrel, a frankok inkább egy kis borral megspriccelve hígítják, hogy kenhetőbb és ízletesebb legyen. A díszítéshez felkarikázott újhagymaszárat, snidlinget, vörös- vagy lilahagymát, esetleg pirospaprikát használhatnak.

masodik_kep_6.jpg

Napjainkban német nyelvterületen egységesen, az „Októberfesztnek” és a bajor típusú sörözőknek köszönhetően pedig már hazánkban is találkozhatunk ezzel a finom sajtkrémmel. A hagyományos mellett, számos remek obazda recept született az évek során. Nem eredményez markáns különbséget, ha a camembert helyett briet használunk, ezért ha szeretjük az erőteljesebb ízeket, akkor inkább limburgert, vagy romadurt tegyünk bele. Ha gyerekek is esznek a krémből, akkor szerencsésebb egy kevés tejföllel, illetve natúr krémsajttal, krémtúróval kikevernünk sör vagy bor helyett. Ugyancsak ízlés függő, hogy őrölt vagy egész köménnyel készítjük, keverünk-e bele egy kis mustárt, vagy az édesnemes paprika mellett egy kis csípőssel is megszórjuk.

elso_kep_9.jpg

Bajor sajtkrém (2 fő részére)

200 g érett, felkockázott camembert (én gyakran készítem felesbe, tehát 50 % camembert és 50 % limburger), 30 g vaj, ½ kisebb fej finomra vágott vöröshagyma (kb. 40 g), ½ teáskanál édesnemes pirospaprika, ½ teáskanál csípős paprika, ½ teáskanál egész kömény, kb. 1/3 teáskanál őrölt kömény, kb. 1/3 teáskanál őrölt fekete bors, 1-2 csipet só, ½ teáskanál mustár, kb. 30 ml búzasör

(Ha gyerek is eszik belőle, akkor sör helyett kb. 1-2 evőkanál tejfölt használok, és nem teszek bele csípős paprikát; az édesnemesből ekkor 1 teáskanállal keverek hozzá.)

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: 5 perc

 

Az összes nyersanyagot (a sör kivételével) egy levesestányérban villával alaposan összenyomkodjuk, majd hozzácsepegtetjük a sört, vagy részletekben belekeverjük a tejfölt, figyelve arra, hogy ne legyen túlságosan híg!

Felkarikázott újhagymaszárral, esetleg vöröshagymával díszítve, retekkel, lilahagymával és brezellel/rozskenyérrel kínáljuk, de adhatunk még mellé különböző húsokat, sajtokat és zöldségeket is.

hasonl_kep.jpg

A boltban kapható krémek általában ehetőek, de az otthoni sokkal finomabb ;)!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr417784362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása