A pácolt paradicsom elkészítése elég pepecses, de megéri a fáradozást hasonlóan a pácolt mozzarellához!
Pácolt paradicsom (kb. 6-10 szelet ciabbattára vagy bagettre való adag)
250 g koktélparadicsom, 50 g cukor, 80 ml vörösborecet, 1-2 db szárított chili, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 5 evőkanál olívaolaj
Díszítés: apróbb bazsalikomlevelek
„Köret”: pirított ciabatta vagy bagett szeletek
Előkészítés: 10 perc – elkészítés: 10 perc + 1 éjszaka érlelés
A paradicsomokat megmossuk, forrásban lévő vízben 1-2 percig blansírozzuk, hideg vízben kicsit lehűtjük, meghámozzuk, a csumájukat és a magokat kivágjuk (a magokat egyszerűbb kinyomni!), majd konyhapapírral leitatjuk.
A cukrot egy serpenyőben enyhén karamellizáljuk, azonnal felöntjük ecettel, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezt követően levesszük a tűzhelyről, belemorzsoljuk a chilit, ízesítjük sóval, borssal, hozzákanalazzuk az olajat és hagyjuk kihűlni.
A paradicsomokat a kihűlt pácban egy éjszakán át hűtőben érleljük. Másnap a megpirított kenyérszeleteket megcsepegtetjük a páclével, tetszőlegesen elosztjuk a paradicsomokat, majd bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.
Pácolt mozzarella (kb. 14-16 szelet ciabbattára vagy bagettre való adag)
1 evőkanál kapribogyó, 2-3 db szardellafilé, 1/2 db citrom (bio) héja, 1-2 db friss piros chili, kb. 150-200 ml olívaolaj, 1/2 teáskanál mozsárban durvára tört fekete bors, 1 evőkanál finomra vágott friss bazsalikom, 1 evőkanál finomra vágott friss menta, 250 g mozzarella, ízlés szerint só
„Köret”: pirított ciabatta vagy bagett szeletek
Előkészítés: 10 perc – elkészítés: 2 perc + 2 nap érlelés
A kinyomkodott kaprit és a lecsepegtetett szardellát durvára vágjuk, a citromhéjat vékony csíkokra metéljük, a chilit felkarikázzuk, majd egy megfelelő méretű üvegbe (kb. 500 ml-es) tesszük. A pác alapját felöntjük olajjal, beleszórjuk a megtört borsot, a felaprított friss zöldfűszereket, és végül beletesszük a felkarikázott sajtot.
A üveget lezárjuk, hűtőben két napig pácoljuk a mozzarellát, majd pirított ciabatta vagy bagett szeletekre téve, enyhén megsózva kínáljuk.