Medvehagymás-tojásos galuska füstölt hússal és tormás tejföllel
2015. április 07. írta: St.Rosine

Medvehagymás-tojásos galuska füstölt hússal és tormás tejföllel

A medvehagymás-tojásos galuska füstölt hússal és tormás tejföllel tökéletesen ötvözi a tavasz frissességét és a húsvét hagyományos „tojásos-füstös” ízvilágát, de nem mellékesen az ünnepek után a maradék füstölt sonkát (combot, illetve lapockát), csülköt, vagy tarját ennél jobban nem is lehetne a családi asztalra csempészni!

elso_galuska.jpg

Medvehagymás-tojásos galuska füstölt hússal és tormás tejföllel (4 fő részére)

100 g medvehagyma, 60 g olvasztott vaj, 500 g liszt, 2 db tojás, ízlés szerint só (kb. 1 teáskanál), 100 ml + kb. 250 ml víz

6-8 db tojás, 150 g reszelt sajt, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 20 g vaj a galuska összekeveréséhez, 50 g vaj a sütéshez

A feltéthez: fejenként 150-200 g tetszőleges főtt, füstölt hús

Az öntethez/díszítéshez: 200 ml magas zsírtartalmú tejföl, ízlés szerint tormával (nálam ez 3 evőkanál tormát jelent), sóval és frissen őrölt fehér borssal kikeverve, jól behűtve

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: kb. 35 perc

 

A medvehagymát megmossuk, finomra vágjuk, majd egy serpenyőben kb. 20 g vajon 1, max. 2 percig közepes lángon, folyamatosan keverve átforgatjuk, egy tálba szedjük, öntünk hozzá 100 ml vizet és kézi mixerrel alaposan összeturmixoljuk. A lisztet 2 db tojással, 40 g vajjal, sóval, a medvehagyma-pürével és a tészta lágyabb állagához szükséges mennyiségű vízzel kikeverjük. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe adagonként kiszaggatjuk a galuskákat, 1-2 perces főzést követően, miután a galuskák feljönnek a víz tetejére, leszűrjük őket egy tálba, vajjal összekeverve félretesszük.

Serpenyőben vajat melegítünk, beletesszük a galuskákat, hozzáöntjük a villával felvert, sóval, borssal ízesített, reszelt sajttal dúsított 6 (vagy 8) tojást, majd 2-3 perc alatt készre sütjük úgy, hogy a tojások lágyan vonják be a galuskákat.

A medvehagymás-tojásos galuskát ízlésesen felszeletelt füstölt sonkával forrón tálaljuk, hideg tormás tejföllel díszítjük, esetleg kis tálkában mellé kínáljuk az öntetünket.

masodik_galuska.jpg

  • Vaj helyett használhatunk olajat is, igaz én jobban szeretem a vajat.
  • A galuskákhoz használt tojásokat darabonként egy közepes csipet sóval szoktam ízesíteni.
  • A medvehagymás-tojásos galuska hús nélkül is egy kiváló tavaszi fogás!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr687347680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása