Mecklenburger Fischertopf (mecklenburgi halász fazék)
2015. február 26. írta: St.Rosine

Mecklenburger Fischertopf (mecklenburgi halász fazék)

Egyszerű, gyors és finom halleves Észak-Németországból!

elso_halas.jpg Mecklenburger Fischertopf (4 fő részére)

600 g tengeri hal (én tőkehalat használtam), 3 nagyobb db burgonya (kb. 600 g), 80 g vaj, 4 fej vöröshagyma (kb. 400 g), 1 gerezd fokhagyma, 1 db kígyóuborka, 150 ml száraz fehérbor, 100 ml tejszín, 2 teáskanál mustár, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors, citromlé, fél csokor kapor és néhány ág tárkony (ha nincs, akkor ízlés szerint szárított)

A díszítéshez: kaporágak, finomra vágott kapor, esetleg citromkarikák

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: 30 perc

 

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk (1,5x1,5 cm) és kb. 10 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük. A megtisztított hagymát nagyobb kockára vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk, az uborkát meghámozzuk, a belsejét egy teáskanállal kikaparjuk, majd apróbb kockára vágjuk, a halat megmossuk és szintén - a hagymához hasonlóan - felkockázzuk.

Egy megfelelő méretű fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, pár perc elteltével az uborkát, 2-3 perccel később pedig a halat. A levesünket sózzuk, borsozzuk, felöntjük 600 ml vízzel (vagy fehér halalaplével) és a borral, majd közepes lángon, kb. 15 perc alatt készre főzzük. Ezt követően belekeverjük az előzőleg megfőzött burgonyát, ízesítjük mustárral, citromlével és a finomra vágott zöldfűszerekkel, beleöntjük a tejszínt és egy rottyanást követően azonnal kínáljuk.

hal_masodik.jpg

  • Észak-Németországban a halász fazék, a szoljanka vagy az angolnaleves békésen elférnek egymás mellett (a helyiek egyszer sem akartak meggyőzni az egyik kiválóságáról a többi kárára), mivel mind nagyon finom, de egyik sem jobb a másiknál!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr407220233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The fool 2015.06.02. 17:28:56

Tetszik ez a konyha..:-)
Igaz,Bajor konyhán éltem évekig (kedvencem a bajor pacalleves), ugyanis ott dolgoztam jó pár évet..
De Frankfurt (am Main) vendéglőiben is előfordultam párszor..
No meg a sógornőm - aki született Német - főztje sem volt kutya..
süti beállítások módosítása