Egyszerű, gyors és finom halleves Észak-Németországból!
Mecklenburger Fischertopf (4 fő részére)
600 g tengeri hal (én tőkehalat használtam), 3 nagyobb db burgonya (kb. 600 g), 80 g vaj, 4 fej vöröshagyma (kb. 400 g), 1 gerezd fokhagyma, 1 db kígyóuborka, 150 ml száraz fehérbor, 100 ml tejszín, 2 teáskanál mustár, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors, citromlé, fél csokor kapor és néhány ág tárkony (ha nincs, akkor ízlés szerint szárított)
A díszítéshez: kaporágak, finomra vágott kapor, esetleg citromkarikák
Előkészítés: 10 perc, elkészítés: 30 perc
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk (1,5x1,5 cm) és kb. 10 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük. A megtisztított hagymát nagyobb kockára vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk, az uborkát meghámozzuk, a belsejét egy teáskanállal kikaparjuk, majd apróbb kockára vágjuk, a halat megmossuk és szintén - a hagymához hasonlóan - felkockázzuk.
Egy megfelelő méretű fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, pár perc elteltével az uborkát, 2-3 perccel később pedig a halat. A levesünket sózzuk, borsozzuk, felöntjük 600 ml vízzel (vagy fehér halalaplével) és a borral, majd közepes lángon, kb. 15 perc alatt készre főzzük. Ezt követően belekeverjük az előzőleg megfőzött burgonyát, ízesítjük mustárral, citromlével és a finomra vágott zöldfűszerekkel, beleöntjük a tejszínt és egy rottyanást követően azonnal kínáljuk.
- Észak-Németországban a halász fazék, a szoljanka vagy az angolnaleves békésen elférnek egymás mellett (a helyiek egyszer sem akartak meggyőzni az egyik kiválóságáról a többi kárára), mivel mind nagyon finom, de egyik sem jobb a másiknál!