Almás-tejszínes gyöngytyúk rozmaringgal és calvadossal
2015. február 02. írta: St.Rosine

Almás-tejszínes gyöngytyúk rozmaringgal és calvadossal

Macerás, költséges, de az íze mindenért kárpótol!

elso_gyty.jpg Almás-tejszínes gyöngytyúk rozmaringgal és calvadossal (4 fő részére)

1100 g gyöngytyúk, 80 g mogyoróhagyma (kb. 4 db), 2 gerezd fokhagyma, 3-4 ág rozmaring, 2 db alma, 1-2 evőkanál citromlé, 60 g vaj, 100 ml calvados (vagy egyéb almapárlat), 400 ml tejszín, 400 ml szárnyasalaplé, ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors, 2 teáskanál keményítő, kb. 6 evőkanál napraforgóolaj

Köret: basmati rizs

 

Előkészítés: 15 perc, elkészítés: 40 perc (alaplével együtt 160 perc)

 

A gyöngytyúkot feldaraboljuk, a mellet és a combot kifilézzük - a tyúk többi részéből főzzünk levest vagy alaplevet - a húst felcsíkozzuk (nekem tisztán 465 g húsom maradt). A mogyoróhagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a rozmaring leveleket letépkedjük a szárról, majd durvára vágjuk, az almákat meghámozzuk, nyolcba vágjuk, a magházmaradványokat kimetszük, citromlével megcsurgatva félretesszük.

40 g vajat egy serpenyőben felolvasztunk, a fokhagymát és a mogyoróhagymát közepes lángon 2 percig pirítjuk, calvadossal felöntjük, erős lángon kicsit beforraljuk. A tejszínt és az alaplevet hozzáöntjük, 5 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk, kevés hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítjük, további 2 percig főzzük, kézi mixerrel pürésítjük, majd egy sűrű szövésű szitán egy fazékba átpasszírozzuk.

A hús felét 3-4 evőkanál forró olajon 4-5 perc alatt aranybarnára pirítjuk, egy szűrőbe kiszedve hagyjuk lecsöpögni, a második adaggal hasonlóan járunk el (1-2 evőkanál olajat öntünk még hozzá). Amikor a hús elkészült, akkor sózzuk, borsozzuk és beletesszük a mártásba. A serpenyőben a maradék vajat (20 g) felmelegítjük, az almákat 1 percig nagy lángon pirítjuk, majd ezeket is a mártásba helyezzük. Az ételünket megszórjuk rozmaringgal, felforrósítjuk, és azonnal basmati rizzsel kínáljuk.

masodik_gyty.jpg

  • Véleményem szerint a legjobb megoldás arra, hogy az egész gyöngytyúkot felhasználjuk, hogyha a maradék csontokból, hátból, szárnyakból zöldségekkel, fűszerekkel együtt mi magunk főzünk egy finom alaplevet. Az ételhez szükséges alaplé mellett nekem 1200 ml alaplevem maradt meg, amit lefagyasztva más ételekhez fogok majd felhasználni.
  • A 100 ml calvados elsőnek soknak tűnhet, de egyáltalán nem az (a dupláját is beleönthetjük!). A mártásnak különlegesen finom íze lesz a párlattól és a forralásnak köszönhetően az alkohol egyáltalán nem érezhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr17132783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása