Citromos-olívás sült csirke
2015. január 14. írta: St.Rosine

Citromos-olívás sült csirke

Könnyen elkészíthető mediterrán ízvilágú csirke, friss ropogós ciabattával kínálva.

olivas_citro_csirke.jpg

Citromos-olívás sült csirke (2-4 főre)

1 db csirke (kb. 1400-1600 g), 1/2 db felkarikázott citrom (bio), 1/2 db citrom kifacsart leve, kb. 6-8 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint só, 1 teáskanál aprított, szárított chili, 12 gerezd fokhagyma, 6 ág rozmaring, 200 ml száraz fehérbor, ízlés szerint fekete és zöld olívabogyó (kb. 150-150 g), 1 csipet cukor

Köret: ciabatta

 

Előkészítés: 10 perc, elkészítés: kb. 70 perc

 

A konyhakész csirkét kettévágjuk, a bőrét alaposan bedörzsöljük két evőkanál olívaolaj, só és chili keverékével, majd a bőrös részével felfelé rátesszük egy tepsire.

Megcsurgatjuk citrommal és a maradék olívaolajjal, felöntjük borral, megszórjuk durvára vágott rozmaringgal, „hozzáhajigáljuk” a fokhagymagerezdeket és a felkarikázott citromot. Alufóliával letakarva, az előmelegített sütő középső rácsán (180 °C-on légkeveréses) 45-50 percig sütjük, majd a fóliát levesszük, hústűvel vagy fogpiszkálóval megszúrjuk (valószínűleg már elkészült, a hús puha és áttetsző húsnedv folyik ki belőle), hozzáadjuk az olajbogyókat és a sütőbe visszatéve, a hőmérsékletet megemelve, kb. 20 perc alatt ropogósra pirítjuk a bőrét.

A csirkéket kivesszük a tepsiből miután elkészült, ha gondoljuk feldaraboljuk, a hús alatt megmaradt levet egy csipet cukorral ízesítjük, majd a sültet a lével, fokhagymákkal és az olívabogyókkal együtt kínáljuk. Mellé leginkább az olívabogyós ciabatta passzol, de adhatjuk bagettel vagy egyéb körettel is.

  • A fogásnak enyhén kesernyés - szerintem inkább finom, mintsem kellemetlen - utóíze lesz a citromhéjtól és az olívától (aki szeret minőségi olívaolajat kenyérrel tunkolni már találkozhatott ezzel az ízzel). Ezt tompíthattunk, hogyha egyáltalán nem teszünk bele felkarikázott citromot hanem csak citromlével locsoljuk meg az ételt.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr457067557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.16. 08:16:03

Jó a recept. Csináltam már hasonlót, de csak óvatosan a citrommal. Ha sok, elrontja az egész ételt.

St.Rosine 2015.01.16. 18:12:17

Igen, a citrommal nem szabad bőkezűen bánni!!!
süti beállítások módosítása