Finnbiff (pirított rénszarvas)
2014. december 22. írta: St.Rosine

Finnbiff (pirított rénszarvas)

Egy nagyon finom vadétel Norvégiából, amely akár az ünnepi asztal egyik ékköve is lehet. masodik_c.jpg

Finnbiff (4 fő részére)

500 g rénszarvashús forgácsokra vágva, kb. 3-4 evőkanál vaj, 150 g felcsíkozott hasaalja szalonna, 1 fej csíkokra vágott vöröshagyma, 250-300 g felszeletelt csiperkegomba (ősszel rókagomba), 300 ml crème fraîche (használhatunk közönséges zsírosabb tejfölt vagy tejszínt is), 1 teáskanál liszt, kb. 200 ml tej, 12 szem borókabogyó, ízlés szerint só, frissen őrölt fekete bors (vagy fehér) és kakukkfű

A körethez:

1 kg apróbb burgonya, 500 g brokkoli, 4-6 evőkanál vörösáfonya lekvár

 

Előkészítés: 15 perc, elkészítés a körettel együtt 60 perc (a ragu 30 perc alatt elkészül)

 

Érdemes a körettel kezdeni a főzést. A burgonyákat leöblítjük, sütőpapírral borított tepsire tesszük, egy alufóliával letakarjuk, 180 °C-on (légkeveréses) sütőben 1 óra alatt készre sütjük (a fóliát 30 perc után levesszük).

A húst még fagyosan vékony szeletecskékre farigcsáljuk, átöblítjük, félretesszük. A gombát és a hagymát felszeleteljük, a szalonnát felcsíkozzuk, a borókabogyót mozsárban megtörjük.

Egy nagyobb serpenyőben 2-3 evőkanál vajat melegítünk, majd 2-3 adagban megpirítjuk a húst. (Ez adagonként kb. 3-4 perc, megvárjuk, hogy elsőnek levet engedjen, majd zsírjára sütjük. Vigyázzunk, hogy tovább ne süssük, mert megkeményedik!) Amikor kész, kiszedjük egy tálkába és félretesszük.

Közben a rózsáira vágott brokkolit forrásban lévő sós vízben 6-8 perc alatt megfőzzük, majd jeges vízben lehűtjük, félretesszük.

A szalonnát - az előzőleg használt serpenyőben - 1 evőkanál vajon 2-3 perc alatt nagyobb lángon megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, majd 3 perccel később a gombát. Az egészet kb. még 5 percig pirítjuk, megszórjuk egy teáskanál liszttel, belekanalazzuk a crème fraîchet, felöntjük tejjel (akkor jó, ha krémes, de nem túlságosan folyós), ízesítjük borókabogyóval, kakukkfűvel, borssal, sóval és hozzáadjuk a húst.

A ragut megkóstoljuk, ha kell utánízesítjük, és hagyjuk egyet rottyani (1-2 perc), az elkészült burgonyát meghámozzuk, a brokkolit megmelegítjük (például: serpenyőben némi vajon átforgatjuk).

A pirított rénszarvast burgonyával, brokkolival és áfonyalekvárral kínáljuk.

elso_4.jpg

  • A finnbiff elkészítésével kapcsolatban számtalan leírást találhatunk norvégul (például itt, itt és itt) az interneten (van németül, angolul és magyarul is). A receptek nem egységesek. Valaki szalonnával, vagy vöröshagymával, esetleg mindkettővel, illetve egyikkel sem készíti az ételt. A dúsításhoz tejfölt, tejszínt, és crème fraîchet, míg köretnek például főt burgonyát, burgonyapürét, valamint párolt zöldségeket ajánlanak. Általában szinte mindegyik leírásban megtalálhatjuk a tipikus barna kecskesajtot a Brunost, de ennek a beszerzése talán még nehezebb, mint a rénszarvashúsnak, így ezt kihagytam.
  • A közölt recept saját kreáció, amely a megismert leírások alapján született.
  • A raguhoz szerintem nagyon illene egy kevés édes portói, így legközelebb egy kortyot (kb. 50-100 ml) hozzá is fogok löttyinteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr647001521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása