Rumos gesztenyekrém
2014. december 15. írta: St.Rosine

Rumos gesztenyekrém

Izgalmas gesztenyekrém tejszínhabbal és durvára vágott csokival!

elso_geszt.jpg Rumos gesztenyekrém (4 fő részére)

100 ml tej, 200 g gesztenye (érdemes konyhakész gesztenyét használnunk, hasonlóan a gesztenyeleveshez), 1/2 rúd vanília, 2 levél zselatin, 2 db tojás, 50 g cukor, kb. 2-3 evőkanál barna rum, egy csipet só, 100 ml tejszín (cukor nélkül)

A díszítéshez: 100 ml tejszín (cukor nélkül), 20 g étcsokoládé

 

Előkészítés: 5 perc, elkészítés: 40 perc (+ 4 óra hűtés)

 

A tejet a gesztenyékkel és a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt) felforraljuk, alacsony lángon 15 percig főzzük, a rudat kidobjuk, majd kézi mixerrel pürésítjük a gesztenyéket. Aki nem szereti az apró gesztenyedarabokat, és inkább egy homogén krémre vágyik, ajánlott a masszát ezt követően egy fém szűrőn átpasszíroznia (akit nem zavarnak az apróbb darabkák, egyszerűen csak tegye félre a pürét).

A zselatint egy kisebb tálkában, néhány kanál hideg vízbe beáztatjuk, a tojásokat a cukorral, a rummal, egy csipet sóval, vízgőz fölött sűrű krémmé verjük egy habverő segítségével. A kinyomkodott zselatint hozzákeverjük a forró tojáskrémhez, majd a gesztenyemasszát is belekeverjük, és 15 percre betesszük a hűtőbe. Közben felverjük a tejszínhabot, lazán hozzáforgatjuk a gesztenyemasszánkhoz, a krémet 4 tetszőleges tálkába vagy pohárba elosztjuk (ügyelve, hogy ne kenjük össze a széleit), és 4 órára hideg helyre állítjuk.

Szervírozás előtt a tejszínhabot felverjük, jó minőségű étcsokoládéból néhány kockát durvára vágunk, majd kelyhenként/poharanként 1-2 kanál tejszínhabbal és némi étcsokoládé forgáccsal díszítve kínáljuk a gesztenyekrémünket.

masodik_geszt.jpg

  • A krém az első kóstoláskor nagyon keménynek tűnt, és egyből arra gondoltam, hogy sok ez a két zselatinlap. Majd a második falat után rájöttem, hogy a masszának ez a „tartása” igenis kell, mert így egyszerre három különböző állagú - és egyben ízű - falat kerül a szánkba. A lágy tejszínhab semlegessége mellett megjelenik a közepesen kemény, erőteljesebb gesztenyekrém és hozzá jön még egy kevés, ropogós keserű étcsokoládé.
  • Elsőnek elég csak két kanál rumot belekeverni a masszába, majd amikor az egészet összeforgatjuk, akkor érdemes megkóstolni és ha nem találjuk megfelelőnek, akkor adjunk még hozzá, de vigyázzunk, hogy a rum ne nyomja el a gesztenye ízét!
  • A gesztenyekrémhez keverhetünk még néhány kanál felkockázott, rumba áztatott aszalt szilvát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr466980207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2014.12.15. 17:43:07

Jól hangzik, mondjuk a 80%-os Stroh rummal csínján kell bánni. :)

St.Rosine 2014.12.16. 09:12:20

Igen, azt én is inkább csak a haladóknak ajánlom ;)!
süti beállítások módosítása