Izgalmas gesztenyekrém tejszínhabbal és durvára vágott csokival!
Rumos gesztenyekrém (4 fő részére)
100 ml tej, 200 g gesztenye (érdemes konyhakész gesztenyét használnunk, hasonlóan a gesztenyeleveshez), 1/2 rúd vanília, 2 levél zselatin, 2 db tojás, 50 g cukor, kb. 2-3 evőkanál barna rum, egy csipet só, 100 ml tejszín (cukor nélkül)
A díszítéshez: 100 ml tejszín (cukor nélkül), 20 g étcsokoládé
Előkészítés: 5 perc, elkészítés: 40 perc (+ 4 óra hűtés)
A tejet a gesztenyékkel és a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt) felforraljuk, alacsony lángon 15 percig főzzük, a rudat kidobjuk, majd kézi mixerrel pürésítjük a gesztenyéket. Aki nem szereti az apró gesztenyedarabokat, és inkább egy homogén krémre vágyik, ajánlott a masszát ezt követően egy fém szűrőn átpasszíroznia (akit nem zavarnak az apróbb darabkák, egyszerűen csak tegye félre a pürét).
A zselatint egy kisebb tálkában, néhány kanál hideg vízbe beáztatjuk, a tojásokat a cukorral, a rummal, egy csipet sóval, vízgőz fölött sűrű krémmé verjük egy habverő segítségével. A kinyomkodott zselatint hozzákeverjük a forró tojáskrémhez, majd a gesztenyemasszát is belekeverjük, és 15 percre betesszük a hűtőbe. Közben felverjük a tejszínhabot, lazán hozzáforgatjuk a gesztenyemasszánkhoz, a krémet 4 tetszőleges tálkába vagy pohárba elosztjuk (ügyelve, hogy ne kenjük össze a széleit), és 4 órára hideg helyre állítjuk.
Szervírozás előtt a tejszínhabot felverjük, jó minőségű étcsokoládéból néhány kockát durvára vágunk, majd kelyhenként/poharanként 1-2 kanál tejszínhabbal és némi étcsokoládé forgáccsal díszítve kínáljuk a gesztenyekrémünket.
- A krém az első kóstoláskor nagyon keménynek tűnt, és egyből arra gondoltam, hogy sok ez a két zselatinlap. Majd a második falat után rájöttem, hogy a masszának ez a „tartása” igenis kell, mert így egyszerre három különböző állagú - és egyben ízű - falat kerül a szánkba. A lágy tejszínhab semlegessége mellett megjelenik a közepesen kemény, erőteljesebb gesztenyekrém és hozzá jön még egy kevés, ropogós keserű étcsokoládé.
- Elsőnek elég csak két kanál rumot belekeverni a masszába, majd amikor az egészet összeforgatjuk, akkor érdemes megkóstolni és ha nem találjuk megfelelőnek, akkor adjunk még hozzá, de vigyázzunk, hogy a rum ne nyomja el a gesztenye ízét!
- A gesztenyekrémhez keverhetünk még néhány kanál felkockázott, rumba áztatott aszalt szilvát is.