A heidelbergi karácsonyi vásár (Heidelberger Weihnachtsmarkt 2014)
2014. december 07. írta: St.Rosine

A heidelbergi karácsonyi vásár (Heidelberger Weihnachtsmarkt 2014)

A heidelbergi karácsonyi vásárt nem szokták Németország legszebb vásárai között említeni (például: ittitt és itt), ennek ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom!

elso.jpg

A barokk városkát a turisták többsége egész évben az óvárosáért, amely a világörökség része, és a romos várkastélyáért keresi fel. Azonban december közeledtével a baden-württembergi településen is kigyúlnak az ünnepi fények, és az előbb említett látványosságok még pompásabb arcukat mutatják a látogatóknak. Az amúgy is gyönyörű Hauptstraße az elejétől a végéig ünnepi fényárba borul. A szervezők - valószínűleg helyhiány miatt - a vásárt 6 nagyobb csomópontra szedték szét. Így „sajnos” kénytelenek vagyunk végigsétálni az 1600 m hosszú Főutcán, időnként meg-megállva

bor_1.jpg

egy boros,

harmadik.jpg

egy palacsintás,

gesztenye.jpg

egy sült gesztenyés

kolbi.jpg

vagy kolbászos standnál (mivel mi gasztroturisták vagyunk, ezért a cserepesekkel és gyertyásokkal nem foglalkozunk).

A vasútállomás felől érkezve elsőnek a Bismarckplatzon, majd az Anatomiegartennél, és az Universitätsplatzon kóstolhatunk forralt bort, illetve egyéb finomságokat. Ezt követően a Marktplatzon, a Kornmarkton, és végül a Karlsplatzon várják az árusok bódéi látogatásunkat.

masodik.jpg

A vásár központja az Universitätsplatzon van, ahol közel 70 elárusítóhely közül válogathatunk, de számomra a Szentlélektemplom (Heiliggeistkirche) és a Városháza (Rathaus) között található marktplatzi tetszett a legjobban.

Mit érdemes megkóstolnunk a vásárban?

tuzeskolbi.jpg

Elsőnek egy tüzes kolbászt teszteltem (Feuerwurst), majd beleharaptam egy Pfälzer Bratwurstba is. Az előbbi kicsit szárazabb volt, ahhoz képest, amit itthon megszoktunk, viszont csípősségben legnagyobb örömömre (és egyben döbbenetemre) felvette vele a versenyt. A pfalzi szaftos, enyhén fűszeres, finom kolbászfajta, így nem okozott csalódást.

dampf.jpg

Ezt követően Dampfnudelt kóstoltam (amelynek leírása tökéletes, kivéve a Germknödelre vonatkozó részeket, mivel azt is gőzölhetik a főzésen kívül, az eredeti német szövegben ez benne van) egy kis vaníliás öntettel. Szóval a Dampfnudel tésztája tényleg olyan volt, mint ahogy olvashatják, légiesen könnyű, alul pirult és hozzá az öntet, egyszerűen bűn kihagyni! Mivel nagyon ízlett, ezért este még visszatértünk az árushoz, azonban addigra elfogyott a házi gombóca és csak a szokásos boltit árulta. Ez sem volt rossz, igaz ez kevésbé foszlós, és az alja sem pirult, ezért erről már nem lehet ódákat zengeni.

sajt.jpg

Az édes után egy kis sósra vágytam, így egy raclette-sajtos kenyeret kértem, de szerintem ezt nyugodtan ki lehet hagyniuk,

husi.jpg

azonban a hagymás-húsos szendvicset mindenképp érdemes megkóstolni!

Mi az amit ne itt próbáljunk ki? Ezek közül kiemelném a már említett sajtos kenyeret,

stollen.jpg

a drezdai Stollent,

golyo.jpg

és a többféle ízesítésben kapható hógolyót (Schneeball). Az elsőért nem biztos, hogy érdemes egyből Svájcba elutaznunk, mivel Bécsben és más osztrák vagy német vásárban is nagyon finomat kaphatunk, azonban a Stollenért megéri a mesés Drezdát,

golyo_2.jpg

míg a Schneeballért a gyönyörű bajor kisvárost Rothenburg ob der Taubert felkeresnünk!

A heidelbergi karácsonyi vásár 140 különböző árussal, november 24-től december 22-ig várja a vendégeket naponta 11:00-től 21:00 óráig.

Hetedik színhelyként a kastély körül december 4-től december 16-ig (naponta 12:00-től 21:00 óráig) nyitva tartó vásárt ajánlanám még.

heidelberg_2014_102.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr176963815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.12.08. 16:36:16

Én holnaptól végigjárok 4-5 német, aztán még két belga karácsonyi vásárt, persze főleg a kaják miatt!

St.Rosine 2014.12.08. 19:37:07

Kellemes utat és jó csipegetést ;) !!!

Gerardus A. Lodewijk 2014.12.08. 21:39:21

"megéri [...] a Schneeball[en]ért a gyönyörű bajor kisvárost[,] Rothenburg ob der Taubert felkeresnünk"

Előre elnézést kérek, Kedves Szerző, a szubjektivizmusomért, de ezt árnyalnám egy kicsit. Rothenburg ob der Taubert vitathatatlanul érdemes felkeresnünk, de nem igazán a Schneeballenért*, nagyon nem. Az ugyanis nem más, mint száraz, csörögefánk-szerű, semleges ízű (nem édes, nem sós) sült tészta valamibe mártva és esetleg valamivel megszórva. Amikor ezt még nem tudtam, lelkesen vettem egyet, és beleharapva egyértelmű csalódás. Persze akinek ízlik, jó étvágyat hozzá!

További jó utat és étvágyat a szerzőnek!

* - Vigyázat, a Ballen nem a Ball többes száma.

St.Rosine 2014.12.09. 10:55:00

Kedves Gerardus A. Lodewijk!
Ez az édesség tényleg megosztó, a németek és az osztrákok (én először a Demelben találkoztam vele) közül sokan szeretik, a külföldieknek szinte kivétel nélkül csalódás. Szerintem is jobban néz ki, mint amilyen az íze, de véleményem szerint egy próbát megér.
A Schneeball vagy pontosabb Schneeballen írásával kapcsolatban köszönöm, hogy szólt, mert tényleg félreérthető módon említettem. A Schneeball szóhoz belinkeltem a német Wikipédia erre vonatkozó szócikkét, amely azzal kezdődik, hogy "Ein Schneeball, häufiger auch Schneeballen genannt," (Egy Schneeball, amit gyakrabban Schneeballen-nek is neveznek). A közbeszédbe többször hallottam, hogy a sütit egyszerűen Schneeball-nak hívták, ellenben a boltokban eddig kivétel nélkül csak a Schneeballen elnevezéssel találkoztam.
A hozzászólása végén található megjegyzés szintén helytálló. A Schneeball többes száma a Schneebälle. A Schneebälle, amúgy szintén egy létező sütemény, amit széttépkedett piskótatésztából vagy kekszmorzsából, valamilyen krémmel összegyúrva, majd hűtve készítenek, de egy ismert bécsi nápolyigyártó is forgalmaz ezen a néven egy desszertet.
Remélhetőleg így most már sikerült tisztázni ezt a kisebb félreértést, köszönöm a jókívánságokat és én is minden jót kívánok Önnek!
Üdvözlettel: St. Rosine

St.Rosine 2014.12.11. 19:33:40

A Schneeball, illetve Schneeballen-nel kapcsolatban itt találhatnak két régi leírást:

www.epikur-journal.at/de/aktuell/detail.asp?id=440&art=news&tit=Schneeballen%2520in%2520der%2520Kochkunst
süti beállítások módosítása