A heidelbergi karácsonyi vásárt nem szokták Németország legszebb vásárai között említeni (például: itt, itt és itt), ennek ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom!
A barokk városkát a turisták többsége egész évben az óvárosáért, amely a világörökség része, és a romos várkastélyáért keresi fel. Azonban december közeledtével a baden-württembergi településen is kigyúlnak az ünnepi fények, és az előbb említett látványosságok még pompásabb arcukat mutatják a látogatóknak. Az amúgy is gyönyörű Hauptstraße az elejétől a végéig ünnepi fényárba borul. A szervezők - valószínűleg helyhiány miatt - a vásárt 6 nagyobb csomópontra szedték szét. Így „sajnos” kénytelenek vagyunk végigsétálni az 1600 m hosszú Főutcán, időnként meg-megállva
egy boros,
egy palacsintás,
egy sült gesztenyés
vagy kolbászos standnál (mivel mi gasztroturisták vagyunk, ezért a cserepesekkel és gyertyásokkal nem foglalkozunk).
A vasútállomás felől érkezve elsőnek a Bismarckplatzon, majd az Anatomiegartennél, és az Universitätsplatzon kóstolhatunk forralt bort, illetve egyéb finomságokat. Ezt követően a Marktplatzon, a Kornmarkton, és végül a Karlsplatzon várják az árusok bódéi látogatásunkat.
A vásár központja az Universitätsplatzon van, ahol közel 70 elárusítóhely közül válogathatunk, de számomra a Szentlélektemplom (Heiliggeistkirche) és a Városháza (Rathaus) között található marktplatzi tetszett a legjobban.
Mit érdemes megkóstolnunk a vásárban?
Elsőnek egy tüzes kolbászt teszteltem (Feuerwurst), majd beleharaptam egy Pfälzer Bratwurstba is. Az előbbi kicsit szárazabb volt, ahhoz képest, amit itthon megszoktunk, viszont csípősségben legnagyobb örömömre (és egyben döbbenetemre) felvette vele a versenyt. A pfalzi szaftos, enyhén fűszeres, finom kolbászfajta, így nem okozott csalódást.
Ezt követően Dampfnudelt kóstoltam (amelynek leírása tökéletes, kivéve a Germknödelre vonatkozó részeket, mivel azt is gőzölhetik a főzésen kívül, az eredeti német szövegben ez benne van) egy kis vaníliás öntettel. Szóval a Dampfnudel tésztája tényleg olyan volt, mint ahogy olvashatják, légiesen könnyű, alul pirult és hozzá az öntet, egyszerűen bűn kihagyni! Mivel nagyon ízlett, ezért este még visszatértünk az árushoz, azonban addigra elfogyott a házi gombóca és csak a szokásos boltit árulta. Ez sem volt rossz, igaz ez kevésbé foszlós, és az alja sem pirult, ezért erről már nem lehet ódákat zengeni.
Az édes után egy kis sósra vágytam, így egy raclette-sajtos kenyeret kértem, de szerintem ezt nyugodtan ki lehet hagyniuk,
azonban a hagymás-húsos szendvicset mindenképp érdemes megkóstolni!
Mi az amit ne itt próbáljunk ki? Ezek közül kiemelném a már említett sajtos kenyeret,
a drezdai Stollent,
és a többféle ízesítésben kapható hógolyót (Schneeball). Az elsőért nem biztos, hogy érdemes egyből Svájcba elutaznunk, mivel Bécsben és más osztrák vagy német vásárban is nagyon finomat kaphatunk, azonban a Stollenért megéri a mesés Drezdát,
míg a Schneeballért a gyönyörű bajor kisvárost Rothenburg ob der Taubert felkeresnünk!
A heidelbergi karácsonyi vásár 140 különböző árussal, november 24-től december 22-ig várja a vendégeket naponta 11:00-től 21:00 óráig.
Hetedik színhelyként a kastély körül december 4-től december 16-ig (naponta 12:00-től 21:00 óráig) nyitva tartó vásárt ajánlanám még.