Körtés-almás pite
2014. november 17. írta: St.Rosine

Körtés-almás pite

Forró pite hűvös krémmel körítve, ez az amitől jobb kedved lesz a hét elején!

liba_korte_alma 018.JPG

Körtés-almás pite (10 nagyobb vagy 20 kisebb szelet)

A tésztához:

750 g liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1-2 csipet só, 100 g kristálycukor, 350 g vaj, 3 db tojás

A töltelékhez:

100 g durvára vágott dió, 120 g barnacukor, ½ teáskanál olaj, 1000 g alma, 1000 g körte, 3-4 evőkanál citromlé, 100 g kristálycukor, 1 teáskanál őrölt szegfűbors, 60 g kekszmorzsa (használhatunk kétszersültet is darálva), + vaj és liszt a tepsi kenéséhez, valamint 1 db tojássárgája és 50 g kristálycukor

A krémhez:

250 g mascarpone, 1 doboz görög joghurt (150 g), 200 g fekete ribizli befőtt (tetszőlegesen használhatunk áfonya vagy szeder befőttet vagy ízlés szerint dzsemet is)

A díszítéshez:

kb. 2 teáskanál porcukor

 

Előkészítés: 20 perc, elkészítés: kb. 100 perc (+ 30 perc hűtés)

 

A tésztához a lisztet, a sütőporral, a sóval, a cukorral összeforgatjuk, a vajat a tojásokkal egy kézi mixer segítségével kikeverjük, majd az összes nyersanyagot egy deszkán összegyúrjuk. Ezt követően a tésztát kettéválasztjuk, és a tepsinknek megfelelő méretű lapokká nyújtjuk (a sütemény sütéséhez – hasonlóan a gyömbéres-almás lepényhez – egy 37x27-es, magas falú tepsit használtam). Egy fém tálcát alufóliával befedünk, majd rátesszük az egyik tésztalapunkat, amit szintén fóliázunk. Erre jön a másik lap, majd fóliával ezt is beburkoljuk, és az egészet hűvös helyre félretesszük (legalább 30 perc).

Amikor a tészta elkészítésével végeztünk, hozzálátunk a töltelék összeállításához. A barnacukrot szárazon, közepes lángon felolvasztjuk egy serpenyőben, majd amikor a cukor már folyik, hozzáadjuk a durvára vágott diót. Az egészet alaposan átkeverjük, majd pár pillanatig hagyjuk még a tűzhelyen. Ezt követően néhány csepp olajjal megkent alufóliára kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A megmosott almákat és körtéket meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházakat és szárdarabokat eltávolítjuk, a gyümölcsöket felszeleteljük, és citrommal megcsepegtetve félretesszük. Az őrölt vagy mozsárban összetört szegfűborsot összekeverjük a cukorral, majd a keverékünket hozzáforgatjuk a gyümölcsökhöz.

A tepsinket alaposan kivajazzuk és kilisztezzük. Az egyik – fóliától megszabadított – tésztalapot belefektetjük, és eligazgatjuk. A tetejét meghintjük a kekszmorzsával, erre ráhalmozzuk a gyümölcsöket és a diós grillázst (ha kell, akkor ezt előtte összetörjük, nálam darabos maradt), majd a másik szabad tésztalappal befedjük. A tojássárgáját két evőkanál vízzel kikeverjük, a süteményünk tetejét alaposan bekenjük vele, majd 50 g kristálycukorral megszórjuk, és végezetül az előmelegített sütőbe tolva (170 °C-os légkeveréses) 60 perc alatt készre sütjük a piténket.

Amikor elkészült, akkor félretéve hagyjuk kihűlni (30 perc után még langyos a pite), közben kikeverjük a mascarponét a görög joghurttal, és hozzáforgatjuk a gyümölcsöket.

tepsi_2.jpg

Tálalás előtt a széleket levágjuk (ha gondoljuk), és a süteményt felszeleteljük. A szeleteket porcukorral megszórva, gyümölcsös mascarponekrémmel körítve kínáljuk.

  • Véleményem szerint a sütemény langyosan a legfinomabb.
  • A mascarpone krém megosztotta a kóstolókat, voltak akik imádták a süti mellé, de mások szerint "ez már túl sok".
  • A gyümölcsök közé keverhetünk mazsolát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr346898657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása