Itt az almaszezon, ezért mielőtt a nyakunkon maradna a szomszédtól kapott ropogós gyümölcs, süssünk inkább egy gyömbéres-almás lepényt!
Gyömbéres-almás lepény (10 nagyobb vagy 20 kisebb szelet)
A tésztához:
4 db savanyú alma (kb. 900 g), 2 csipet gyömbér, 200 g szobahőmérsékletű vaj, 150 g barnacukor, 1 csipet só, 4 db tojás, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál sütőpor, 200 g liszt, 100 g őrölt mandula (esetleg mogyoró vagy dió), 100 g kandírozott gyömbér
A karamellsziruphoz:
100 ml tejszín, 100 g barnacukor, 20 g friss gyömbér
A díszítéshez:
300 ml tejszín, 1-2 db alma
Előkészítés: 15 perc, elkészítés: kb. 70 perc (+ 30 perc hűtés)
Az almákat meghámozzuk, négy részre vágjuk, eltávolítjuk a magház darabkákat, majd felszeleteljük. Ezt követően egy nagyobb serpenyőben két csipet gyömbérrel megszórva és 3-4 evőkanál vizet (esetleg almalevet) aláöntve néhány percig, erős lángon pároljuk, majd félretesszük kihűlni.
A tésztához a vajat a cukorral és egy csipet sóval simára keverjük egy kézi robotgép segítségével. Miután a vaj apró darabkákra szétesett hozzáütjük a tojásokat, és további 2-3 percig keverjük az alapot. Amikor ezzel végeztünk, akkor a liszthez, hozzáadjuk a mandulát, a sütőport, az őrölt gyömbért és a felkockázott kandírozott gyömbért. Miután alaposan összekevertük, beleforgatjuk a tojásos-vajas masszánkba, majd ugyan így járunk el a korábban elkészült almaszeletekkel is. Egy 30x20 cm magas falú tepsibe belehelyezünk egy sütőpapírt, a kapott tésztánkat erre rászedjük, szépen elsimítjuk, és előmelegített sütőben (170 °C-os légkeveréses) kb. 50-55 perc alatt készre sütjük. A gyömbéres-almás lepényt ezt követően hagyjuk kihűlni (kb. 30 perc), majd elkészítjük a karamellszirupot a tetejére.
Egy teflon serpenyőben a tejszínt és a cukrot felforraljuk, és kevergetve, kb. 10 percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről, belereszeljük a meghámozott gyömbért, az egészet ráöntjük a lepény tetejére, és egy kanál segítségével ízlésesen széthúzzuk úgy, hogy mindenhova jusson a szirupból.
Tálalás előtt a sütemény széleit levágjuk, majd felszeleteljük, tejszínhabbal körítve és almaszeletekkel díszítve kínáljuk.
- Ha nincs pont a megadott méretű tepsink (nekem sem volt, az enyém 37x27-es), az sem akkora probléma, legfeljebb egy kicsit laposabbak/ducibbak lesznek a szeletek.
- 45 perc elteltével érdemes a süteményt fogpiszkálóval megszurkálni, mert elképzelhető, hogy már elkészült.
- A karamellszirup sűrűségét ízlés szerint beállíthatjuk, mivel 5-6 perc elteltével egy hígabb, 10 perc elteltével pedig egy a sütemény tetejére dermedő öntetet kapunk.
- A tejszínt nem érdemes cukrozni, mivel a sütemény elég édes. Én csak egyszerűen habverővel felvertem, és két kanállal szedtem minden adag mellé.