Gyömbéres-almás lepény
2014. november 10. írta: St.Rosine

Gyömbéres-almás lepény

Itt az almaszezon, ezért mielőtt a nyakunkon maradna a szomszédtól kapott ropogós gyümölcs, süssünk inkább egy gyömbéres-almás lepényt!

gyomberes_almas 020.JPG

Gyömbéres-almás lepény (10 nagyobb vagy 20 kisebb szelet)

A tésztához:

4 db savanyú alma (kb. 900 g), 2 csipet gyömbér, 200 g szobahőmérsékletű vaj, 150 g barnacukor, 1 csipet só, 4 db tojás, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál sütőpor, 200 g liszt, 100 g őrölt mandula (esetleg mogyoró vagy dió), 100 g kandírozott gyömbér

A karamellsziruphoz:

100 ml tejszín, 100 g barnacukor, 20 g friss gyömbér

A díszítéshez:

300 ml tejszín, 1-2 db alma

 

Előkészítés: 15 perc, elkészítés: kb. 70 perc (+ 30 perc hűtés)

 

Az almákat meghámozzuk, négy részre vágjuk, eltávolítjuk a magház darabkákat, majd felszeleteljük. Ezt követően egy nagyobb serpenyőben két csipet gyömbérrel megszórva és 3-4 evőkanál vizet (esetleg almalevet) aláöntve néhány percig, erős lángon pároljuk, majd félretesszük kihűlni.

A tésztához a vajat a cukorral és egy csipet sóval simára keverjük egy kézi robotgép segítségével. Miután a vaj apró darabkákra szétesett hozzáütjük a tojásokat, és további 2-3 percig keverjük az alapot. Amikor ezzel végeztünk, akkor a liszthez, hozzáadjuk a mandulát, a sütőport, az őrölt gyömbért és a felkockázott kandírozott gyömbért. Miután alaposan összekevertük, beleforgatjuk a tojásos-vajas masszánkba, majd ugyan így járunk el a korábban elkészült almaszeletekkel is. Egy 30x20 cm magas falú tepsibe belehelyezünk egy sütőpapírt, a kapott tésztánkat erre rászedjük, szépen elsimítjuk, és előmelegített sütőben (170 °C-os légkeveréses) kb. 50-55 perc alatt készre sütjük. A gyömbéres-almás lepényt ezt követően hagyjuk kihűlni (kb. 30 perc), majd elkészítjük a karamellszirupot a tetejére.

gyomberes_almas_lepeny 005.JPG

Egy teflon serpenyőben a tejszínt és a cukrot felforraljuk, és kevergetve, kb. 10 percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről, belereszeljük a meghámozott gyömbért, az egészet ráöntjük a lepény tetejére, és egy kanál segítségével ízlésesen széthúzzuk úgy, hogy mindenhova jusson a szirupból.

Tálalás előtt a sütemény széleit levágjuk, majd felszeleteljük, tejszínhabbal körítve és almaszeletekkel díszítve kínáljuk.

  • Ha nincs pont a megadott méretű tepsink (nekem sem volt, az enyém 37x27-es), az sem akkora probléma, legfeljebb egy kicsit laposabbak/ducibbak lesznek a szeletek.
  • 45 perc elteltével érdemes a süteményt fogpiszkálóval megszurkálni, mert elképzelhető, hogy már elkészült.
  • A karamellszirup sűrűségét ízlés szerint beállíthatjuk, mivel 5-6 perc elteltével egy hígabb, 10 perc elteltével pedig egy a sütemény tetejére dermedő öntetet kapunk.
  • A tejszínt nem érdemes cukrozni, mivel a sütemény elég édes. Én csak egyszerűen habverővel felvertem, és két kanállal szedtem minden adag mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr776879853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása