Sült birsalma vanília parféval
2014. november 06. írta: St.Rosine

Sült birsalma vanília parféval

Forró őszi desszert hűvös parféval körítve. Könnyű és finom, megéri kipróbálni!

Sult_birsalma 010.JPG

A parféhoz:

2 db tojássárgája, 1 evőkanál víz, 50 g porcukor, 200 ml tejszín, 1 fél vaníliarúd, ízlés szerint reszelt tonkabab

A birsalmához:

2 db birsalma, 3 evőkanál citromlé, 2 kisebb db fahéjrúd, 2 evőkanál narancslé, 5 evőkanál juharszirup, 2 db csillagánizs, 2 teáskanál vaj

A díszítéshez:

Pl.: 1 db gránátalma

 

Előkészítés: 10 perc – elkészítés: kb. 60 perc + minimum 6 óra, de inkább 1 éjszaka fagyasztás

 

A desszert elkészítését a parféval kezdjük. A tojássárgáját egy evőkanál vízzel és 30 g porcukorral, a kikapart vaníliarúd belsejével, vízgőz fölött egy tálban, habverővel krémesre keverjük. A tűzről levéve, kevergetve kihűtjük, közben a tejszínhabot a maradék porcukorral kemény habbá verjük. A felvert tejszínhabot a masszához forgatjuk, megkóstoljuk, és ízlés szerint reszelünk hozzá egy kevés tonkababot (én 1/3 db babot reszeltem hozzá, de ez akár el is maradhat).

A megfelelő méretű formát műanyag fóliával kibéleljük, a krémet belekanalazzuk, és legalább 6 órára betesszük a fagyasztóba. Tálalás előtt a formánkat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a parfét kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk, és tetszőlegesen felszeleteljük.

Kb. 5 órával később elkezdjük a birsalmák elkészítését. Először az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházakat kikaparjuk, a szárakat kivágjuk, és két evőkanál citromlével megöntözve félretesszük. A fahéjat kisebb darabkákra tördeljük, majd a többi nyersanyaggal (1 evőkanál citromlé, narancslé, juharszirup, csillagánizs, vaj) együtt egy kisebb serpenyőben, folyamatos keverés mellett felfőzzük (kb. 2-3 perc).

Két fél birsalmát egy sütőpapírra helyezünk, ráöntjük a szószunk felét, majd a papírból „csomagot” készítünk, és a két végét spárgával/cérnával lekötjük. Miután a maradék két birsalma felünket is hasonló módon becsomagoltuk, veszünk egy tepsit, amelynek az aljára szintén lefektetünk egy sütőpapírt. Erre ráhelyezzük a két birsalmás csomagunkat, majd előmelegített sütőbe tolva kb. 45 perc alatt (160 °C-os légkeveréses, sima sütőben 180 °C-on sütjük) puhára pároljuk.

Tálalásnál egy fél birsalma mellé három szelet parfét helyezünk el, majd gránátalmamagokkal megszórva kínáljuk.

  • A parfé készítésénél vigyázzunk, mert ha nagyon forr a víz, akkor megfő a tojássárgája!
  • A birsalmák darabolásánál és a magház kivágásánál vigyázzunk, mert könnyen megszaladhat a kés!
  • 45 perc után érdemes egy fogpiszkálóval megszúrni az almákat, de valószínűleg már puhák lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr136863627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása