Forró őszi desszert hűvös parféval körítve. Könnyű és finom, megéri kipróbálni!
A parféhoz:
2 db tojássárgája, 1 evőkanál víz, 50 g porcukor, 200 ml tejszín, 1 fél vaníliarúd, ízlés szerint reszelt tonkabab
A birsalmához:
2 db birsalma, 3 evőkanál citromlé, 2 kisebb db fahéjrúd, 2 evőkanál narancslé, 5 evőkanál juharszirup, 2 db csillagánizs, 2 teáskanál vaj
A díszítéshez:
Pl.: 1 db gránátalma
Előkészítés: 10 perc – elkészítés: kb. 60 perc + minimum 6 óra, de inkább 1 éjszaka fagyasztás
A desszert elkészítését a parféval kezdjük. A tojássárgáját egy evőkanál vízzel és 30 g porcukorral, a kikapart vaníliarúd belsejével, vízgőz fölött egy tálban, habverővel krémesre keverjük. A tűzről levéve, kevergetve kihűtjük, közben a tejszínhabot a maradék porcukorral kemény habbá verjük. A felvert tejszínhabot a masszához forgatjuk, megkóstoljuk, és ízlés szerint reszelünk hozzá egy kevés tonkababot (én 1/3 db babot reszeltem hozzá, de ez akár el is maradhat).
A megfelelő méretű formát műanyag fóliával kibéleljük, a krémet belekanalazzuk, és legalább 6 órára betesszük a fagyasztóba. Tálalás előtt a formánkat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a parfét kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk, és tetszőlegesen felszeleteljük.
Kb. 5 órával később elkezdjük a birsalmák elkészítését. Először az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházakat kikaparjuk, a szárakat kivágjuk, és két evőkanál citromlével megöntözve félretesszük. A fahéjat kisebb darabkákra tördeljük, majd a többi nyersanyaggal (1 evőkanál citromlé, narancslé, juharszirup, csillagánizs, vaj) együtt egy kisebb serpenyőben, folyamatos keverés mellett felfőzzük (kb. 2-3 perc).
Két fél birsalmát egy sütőpapírra helyezünk, ráöntjük a szószunk felét, majd a papírból „csomagot” készítünk, és a két végét spárgával/cérnával lekötjük. Miután a maradék két birsalma felünket is hasonló módon becsomagoltuk, veszünk egy tepsit, amelynek az aljára szintén lefektetünk egy sütőpapírt. Erre ráhelyezzük a két birsalmás csomagunkat, majd előmelegített sütőbe tolva kb. 45 perc alatt (160 °C-os légkeveréses, sima sütőben 180 °C-on sütjük) puhára pároljuk.
Tálalásnál egy fél birsalma mellé három szelet parfét helyezünk el, majd gránátalmamagokkal megszórva kínáljuk.
- A parfé készítésénél vigyázzunk, mert ha nagyon forr a víz, akkor megfő a tojássárgája!
- A birsalmák darabolásánál és a magház kivágásánál vigyázzunk, mert könnyen megszaladhat a kés!
- 45 perc után érdemes egy fogpiszkálóval megszúrni az almákat, de valószínűleg már puhák lesznek.