Ez egy tökös nap! Készíts tökös cannellonit!
Tökös cannelloni (6 fő részére)
1 kisebb darab hosszú nyakú tök (Cucurbita moschata, az enyém 1140 g volt), 1 doboz cannelloni tészta (250 g = 24 db), kb. 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 1 db póréhagyma, 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 db szárított, felkockázott paradicsom (kb. 35 g), 200 ml száraz fehérbor, 300 ml tejszín, 300 g krémsajt, 2 db felszeletelt mozzarella (250 g), 100 g reszelt parmezán, 1 csipet cukor, ízlés szerint só, kakukkfű és frissen őrölt fekete bors
Előkészítés: 15 perc, elkészítés: 50 perc
A tököt meghámozzuk, a magokat kanállal kikaparjuk, majd késsel apró kockákra vágjuk a húsos részeket. Egy nagyobb serpenyőben némi olajjal meglocsolva kb. 10 perc alatt puhára pároljuk, ízesítjük sóval, kakukkfűvel, és frissen őrölt borssal (ha szükséges öntünk hozzá egy kevés vizet is), amikor elkészült, akkor félretesszük hűlni.
A hagymákat megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben vaj és olaj keverékén puhára pároljuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a cukrot és a bort. Közben sózzuk, borsozzuk és 3-4 percig tovább pároljuk. Ezt követően hozzáöntjük a tejszínt, hagyjuk egyet rottyanni, majd félretesszük.
A kihűlt tökhöz hozzákeverjük a krémsajtot és a parmezán felét, majd egy kiskanál segítségével elkezdjük betölteni a tésztahengereket. Az elkészült cannellonikat egy tetszőleges tepsibe, vagy egy megfelelő méretű jénai tálba egymás mellé helyezzük. Amikor ezzel elkészültünk, akkor a hagymás szósszal befedjük, a mozzarellát ízlésesen elrendezzük a tetején, megszórjuk a maradék parmezánnal és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt (180 °C-os légkeveréses) készre sütjük.
- Ha marad a tökös töltelékből (nekem maradt egy kevés), akkor nyugodttan hozzákeverhetjük a hagymás szószunkhoz.
- A tökös ételekhez szerintem nagyon passzol a csípős íz, tehát aki szereti, bátran csepegtesse meg a cannellonikat egy kis chiliolajjal.