Julglögg (karácsonyi svéd forralt bor)
2014. december 11. írta: St.Rosine

Julglögg (karácsonyi svéd forralt bor)

A julglögg az egyik legjobb téli ital amit valaha is kóstoltam!

elso_1.jpg

Julglögg (4 fő részére)

700 ml száraz vörösbor, ízlés szerint cukor (kb. 150 g, barnacukor finomabb), 1 db kezeletlen narancsnak a leve és a héja, 1-2 db fahéjrúd, 1 kisebb darab hámozott, felszeletelt gyömbér (vagy kb. 1/2 teáskanál gyömbérpor), 6 db szegfűszeg, 1/2 teáskanál őrölt kardamom (vagy 10-15 hüvely), 200-300 ml vodka

A poharakba fejenként: 2-3 teáskanál mazsola, 2-3 teáskanál - szálasra vágott - hámozott mandula (vagy néhány szem egész, hámozott mandula)

Előkészítés: 5 perc, elkészítés: 5 perc (+ min. 1 óra max. 24 óra pihentetés)

A narancsnak a héját krumplihámozóval vékonyan levágjuk, a levét kipréseljük. A bort a cukorral, a narancshéjjal, a narancslével, a fahéjjal, a gyömbérrel, a szegfűszeggel, és a kardamommal felmelegítjük. Amikor már kellően gőzölög, akkor hozzáöntjük a vodkát és lefedve félretesszük minimum egy órára, hogy összeérjenek az ízek (az érlelés ideje lehet 1, 4 vagy 24 óra is).

masodik_2.jpg

Kínálás előtt újból megmelegítjük, leszűrjük, mazsolával és mandulával megszórt poharakban szervírozzuk.

A svéd forralt bort - hasonlóan a magyarhoz - nem szabad felforralni!

Ennek a téli italnak pontos, eredeti, esetleg legjobb receptje nem létezik. Kismillió leírást találhatunk a könyvekben vagy az interneten, mivel a julglögg egységesen kedvelt a skandináv világban. Általában mindegyik eltér egy kicsit a másiktól, így adhatunk hozzá még például: szárított fügét, áfonyát vagy citromhéjat. A fűszereknél a csillagánizs, az ízesítőknél a vaníliás cukor sem szokatlan.

A bornál többen ajánlják, hogy ne csak száraz vörösborból készítsük az italunkat, hanem öntsünk hozzá portóit vagy madeirát. Az arány itt lehet 5:2 (500 ml száraz vörösbor, 200 ml édes portói), de előfordulhat az 1:1 is, én a fent megadott fűszerek mellé 700 ml száraz vörösbort, 200 ml édes portóit és 100 ml vodkát öntök a glöggbe (cukorból elég kb. 125 g is).

A tömény szesz mennyisége és fajtája szintén készítőnként változhat. Sokan 100 vagy 200 ml öntenek a borhoz, mások akár többet is belecsurgatnak. Szerintem 300 ml a határ, mert akkor már az ital jellege mellett az íze is jelentősen megváltozik, és az alkohol inkább dominál, mintsem „kísérné” forralt bort.

akvavit.jpg

Elsőnek érdemes a julglöggöt egy selymesebb vodkával elkészítenünk, majd később kipróbálhatjuk calvadossal, vagy akvavittal (aquavit), illetve brandyvel vagy rummal, esetleg az utóbbi kettő keverékével.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr226972441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása