Gekookte mosselen (főtt kagyló)
2014. november 27. írta: St.Rosine

Gekookte mosselen (főtt kagyló)

Ősszel és télen van a feketekagyló szezonja, ezért aki szereti ne késlekedjen az elkészítésével!

kagylo.jpg

Gekookte mosselen (főtt kagyló) 1 főre

1000 g friss feketekagyló, 5-6 dkg vaj, 150 ml száraz fehérbor, 1 kisebb db póréhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, ½ csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

 

Előkészítés: 15 perc, elkészítés: kb. 8 perc

 

Nagy lábasba beletesszük a megmosott, megtisztított (a szakállt tépjük ki, a héjon lévő szennyeződést kaparjuk le, a kinyíltakat dobjuk ki) kagylókat, a felszeletelt vöröshagymát, illetve póréhagymát, 5-6 dkg vajat, és a finomra vágott petrezselymet. Hozzáöntünk egy kisebb pohárka fehérbort, és a tetejét megszórjuk őrölt borssal.

A fazekat fedővel befedjük, és a kagylókat erős tűzön főzzük körülbelül 5-6 percig. Közben háromszor, négyszer felrázzuk a lábast (természetesen a fedővel együtt), így a lé minden kagylóhoz eljut, közben a kagylók kinyílnak, és a fogásunk elkészül.

Fontos, hogy ezt követően ne főzzük az ételt, mert a kagylóhús megkeményedik. Salátát, jó ropogós fehér kenyeret, és majonézes mártást eszünk hozza (pl.: tartármártás, koktélmártás, esetleg fűszervaj).

  • A fenti leírást Tom de Smet holland barátomtól kaptam. Mivel ez egy alaprecept így kedvünk szerint kiegészíthetjük a főzőlevünket egy darabka sárgarépával vagy egy kevés szárzellerrel, esetleg friss fűszerekkel (pl.: bazsalikom, kakukkfű, rozmaring). Az utóbbiakkal érdemes csínján bánni, hogy ezek íze ne legyen domináns!
  • Ha répával vagy szárzellerrel készítjük a kagylókat, akkor ajánlott először vajon megpárolni a zöldségeket, hogy megpuhuljanak és az ízük kioldódjon.
  • Egy kilogramm kagyló egyáltalán nem számít soknak egy főre, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a tisztítás során biztos lesz sérült vagy kinyílt kagyló, amelyeket nem használhatunk fel.
  • A lábasnak nagyobbnak kell lennie, mint a kagyló mennyiségének, így lesz elég hely a felrázásnak!
  • Ha a főzést követően találunk olyan kagylót, amely nem nyílt ki azt is ki kell dobnunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr526931115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.11.28. 08:36:47

"Ősszel és télen van a feketekagyló szezonja"

Hol?
süti beállítások módosítása