Berlin napjaink egyik legfelkapottabb európai városa, amely számtalan izgalmas programmal, étteremmel, bárral, és múzeummal várja a látogatókat. A német főváros múzeumai között természetesen találhatunk gasztronómiai témával foglalkozót is, ez pedig nem más, mint a Schützenstraße 70-es szám alatt megbúvó „Német Currys-kolbász Múzeum”.
A múzeum 2009. augusztus 15-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy bemutassa ennek az „egyedülálló német kultúrkincsnek, az-az a currys kolbásznak a történetét”. A múzeumalapítás ötlete Martin Löwernek jutott eszébe, akit a jamaikai Jamgyökér Múzeumban tett látogatása inspirált.
A currys kolbászt Herta Heuwer 1949. szeptember 4-én egy esős őszi nap találta fel, amikor is unalmában különböző fűszereket kevert a paradicsompüréjébe. Az eredeti berlini Currywurst így zsírban sült bőrös vagy bőr nélküli főzőkolbászból és paradicsomszószból (paradicsompüré, currypor, Worcestershire szósz, és egyéb fűszerek) állt, amelyet ropogós zsömlével vagy sült krumplival kínáltak/kínálnak. Bővebben magyarul itt, németül itt.
A Currywurst Museum azoknak, akik nem gasztrofanatikusok vagy lelkes Currywurst fogyasztók egyértelmű csalódás lesz, mivel kicsi és drága (leginkább ezt hozzák fel negatívumként a látogatók). A múzeum kiállítási témája "egy szósszal leöntött, felkarikázott kolbász", amiből valljuk meg, tényleg nehéz egy több termes, izgalmas, interaktív kiállítást létrehozni. Személy szerint én is egy kicsit másra számítottam, igaz a látogatás végén elfogyasztott "Curry3er Menü" után azért újból visszatért belém az élet!
Pontos cím: Schützenstraße 70, 10117 Berlin
Nyitva: naponta 10:00-től 18:00-ig (a kassza 17:00-kor zár)