A stuttgarti borfalu 2014-ben (Stuttgarter Weindorf 2014)
2014. szeptember 09. írta: St.Rosine

A stuttgarti borfalu 2014-ben (Stuttgarter Weindorf 2014)

1976 óta minden augusztus utolsó szerdáján megnyitja kapuit a város szívében kialakított Stuttgarter Weindorf. Az idei rendezvény augusztus 27-től szeptember 7-ig fogadta a látogatókat, 11.00 órától este 23.00 óráig, csütörtökön, pénteken és szombaton éjfélig.

100_0597.JPG

A rendezvény nagyságát kiválóan szemlélteti, hogy a 12 nap alatt 45 borosgazda, vendéglős várta az érdeklődőket a belvárosban (Schillerplatz, Kirchstraße és Marktplatz) felépített faluban. Az idelátogatóknak a 126 – nagyon hangulatosan – kialakított lugasban több mint 500 féle badeni és württembergi bort kínáltak.

100_0604.JPG

A falu egyértelmű különlegessége, hogy az ételek a borokhoz hasonló kitüntetett szerepet kapnak. A hagyományos sváb népviseletbe öltözött felszolgálóktól a helyi borok mellé így tipikus sváb ételeket és általánosan elterjedt borkorcsolyákat is rendelhettek az éhes, vagy a megfáradt vendégek. A kóstolás mellé, után többek között sajtos galuskát szalonnával és hagymával (Kässpätzle mit Speck und Zwiebelschmelze), káposztás krumplinudlit (Bubaspitzle, más néven Schupfnudeln mit Sauerkraut), derelyét (Maultaschen), desszertnek réteseket vagy Ofenschlupfer (zsemlés felfújt) kérhettek, de a grillezett kolbászok és a zsíros kenyér sem hiányzott a kínálatból.

100_0617.JPG

A borfaluba ingyenes volt a belépés, ugyanakkor a borok, valamint az ételek ára semmivel sem volt magasabb, mint egy átlagos németországi étteremben tapasztalható.

 

A stuttgarti borfalu 1986 óta minden évben Hamburgban is megnyitja kapuit, hogy a Hansa-város lakói megismerhessék az itteni borokat és ételeket (idén a rendezvény július 17. és augusztus 2. között volt megtartva). Szerencsére a hamburgiak hasonlóan gondolkodnak és ők is minden évben elutaznak a sváb fővárosba a maguk halpiacával (jövőre július 9-től július 19-ig lesz hamburgi halpiac Stuttgartban).

Látogatásom során megpróbáltam az ételekhez passzoló borokat kóstolni, mivel véleményem szerint a környék borai csak a helyi ételekkel párosítva nyújthatnak feledhetetlen gasztronómiai élményt. Szerencsére a legtöbb helyen már az étlapon segítséget kaptam ezzel kapcsolatban, ugyanis a fogások után egyből feltüntették az ételhez leginkább illő nedűt.

Mivel egy korai ebédet követően érkeztünk a rendezvényre elsőnek az „Ofenschlupfer” nevű desszertre voltam kíváncsi. Ezt a Zum Remstal-Schmid-nél kóstoltam meg egy édes rozé (2013-as Spätburgunder; Remstalkellerei) kíséretében. Alapvetően soha nem fogyasztanék édes rozét, de ebben az esetben a bor kellemes savai nagyon jól ellensúlyozták a vaníliaöntettel együtt kínált sütemény édességét, így nem bántam meg, hogy elfogadtam a felszolgáló ajánlását.

100_0640.JPG

A süteményt követően, az idő múlásával, és talán az izgalmas illatoknak köszönhetően, hamar megjött az étvágyam. A következő fogást a Maultaschen-Börse nevű lugasban költöttem el. A hely neve ellenére nem Maultaschent, hanem savanyú pacalt (Sauere Kutteln im Lembergersößle mit Brot) kértem, amihez egy pohárka Zweigeltet (Wilhelm Kern Serie „BLAU” Zweigelt) ajánlott az étlap. A 2012-es mélyvörös, gyümölcsös, de egyben erős vörösbor kiváló összhangot alkotott a paradicsomos, enyhén savanykás ízű pacallal.

100_0650.JPG

„Ha egy üzlet egyszer beindul” gondoltam magamban és tovább állva, néhány perc elteltével megtaláltam a következő „áldozatomat” egy pár őz- és vaddisznókolbász (Hausgemachte Bauerbratwürste vom Reh und Wildschwein) képében, a stuttgarti Dachswald Hotel kitelepült éttermében. A kolbászok mellé Zaiß féle harmonikus, erdei gyümölcsös, 2008-as Dornfeldert ajánlottak. A vadból készülő kolbászok, egy kicsit mindig szárazabbak, mint a megszokott sertéskolbászkák, ellenben a vadhús gazdag ízvilága és a faszénen történő grillezés hatására kialakult füstös aroma ezt teljesen feledtette. A borról nem írnék se jót, se rosszat, egyértelműen passzolt az ételhez, viszont ennél többet nem tudott nyújtani.

100_0662.JPG

Végezetül, mivel már éreztem, hogy elértem a teljesítőképességem határát, úgy döntöttünk, hogy lassan elindulunk hazafelé. A falu Schlossplatz felé eső része felé vettük az irányt, de a biztonság kedvéért a Schmücker’s Ox-nál beszereztünk még egy ökrös (Ox im Brot mit Krautsalat und unserem speziellen Ox-Dip) szendvicset.

100_0672.JPG

Összességében csak szuperlatívuszokban beszélhetek a 2014-es stuttgarti borfaluról. Finom ételek és borok, feledhetetlen hangulat, jó zene és sváb vendégszeretet fogadta a vendégeket. A rendezvény egyetlen „negatívumaként” csak annyit említenék meg, hogy egy délután alatt lehetetlen végigkóstolni azt a rengeteg finomságot, amit a borfalu nyújt, ezért ajánlott több napot rászánni a bebarangolására!

Jövőre augusztus 26. és szeptember 6. között rendezik meg a 39. borfalut.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr996680155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása