Egyszerű tökleves ízletes Hokkaido tökből
2014. szeptember 05. írta: St.Rosine

Egyszerű tökleves ízletes Hokkaido tökből

Általában már augusztus végén megjelenik a piacokon, boltokban a japán eredetű Hokkaido tök. Az édes, kellemesen mogyorós ízű, narancssárga színű, ehető héjú tökből számtalan ételt készíthetünk szinte pillanatok alatt. Leginkább levesnek ajánlják, de kiváló alapanyaga lehet az őszi salátáknak, főzhetünk vele tésztás, burgonyás, rizses ételeket, és akár húsok mellé is adhatjuk chutney-nak elkészítve.

100_0261.JPG

Tökleves (4 fő részére)

 

A zöldséges alapléhez:

3 db sárgarépa, 1-2 kisebb db póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ½ teáskanál lestyán, kakukkfű, borsikafű, tárkony

A tökleveshez:

1 db hozzávetőlegesen 1 kg súlyú, felszeletelt Hokkaido tök (a felhasznált tök súlya pontosan 956 g, mag nélkül 668 g volt), kb. 10 dkg vaj, kb. 1 l zöldség alaplé, ízlés szerint só, fehér bors, reszelt szerecsendió

A díszítéshez:

1-2 evőkanál pirított tökmag, tökmagolaj, 4 szelet kisütött fekete-erdei vagy egyéb sonka

 

Előkészítés: 20 perc, elkészítés 40 perc + (az alaplét 1 órán át főztem)

 

A megtisztított zöldségeket a fűszerekkel és 1 l vízzel (só nélkül) feltesszük főni, majd 1 óra elteltével a levet leszűrjük, és félrerakjuk (a zöldségeket, aki szereti, elfogyaszthatja, de előtte érdemes egy kicsit megsózni).

100_0246.JPG

A megmosott, héjával együtt felszeletelt tököt egy serpenyőben vagy wokban vajjal, nagyobb lángon kb. 10 percig pirítjuk, karamellizáljuk (a felszeletelt tököt ezt követően fakanállal is el tudjuk vágni),

100_0253.JPG

majd egy fazékba téve felöntjük az alaplevünkkel, ízesítjük sóval, borssal és reszelünk hozzá egy kis szerecsendiót.

A levesünket 20 perc alatt készre főzzük, botmixerrel pürésítjük, majd pirított tökmaggal és sonkadarabkákkal megszórva, tökmagolajjal megcsepegtetve kínáljuk.

A töklevest többen fűszerezik gyömbérrel, dúsítják tejszínnel, ízesítik narancslével, de szerintem ezeket a „trükköket” ennél a levesnél teljesen felesleges alkalmazni, mivel akkor kevésbé fogjuk érezni a Hokkaido tök jellegzetesen aromás ízét. Az alaplét nem érdemes kiváltani különböző leveskockákkal, mert nem annyival drágább és időigényesebb az étel elkészítése, ellenben az íze sokkal finomabb lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr686667539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása