Forró fahéjas fánk hideg áfonyás joghurttal, hogy legyen erőnk a böjtöléshez!
Fánk fahéjas cukorral és áfonyás joghurttal (4-6 fő részére, kb. 40 db)
A fánkhoz: 250 g zsíros túró (vagy túrókrém), 3 db tojás, 50 g kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor (8 g), 1 csipet só, 50 ml olaj (pl.: napraforgó), 250 g liszt, 1 csomag sütőpor (15 g), 2 evőkanál alkoholos ital (pl.: portói, barackpálinka, cseresznyepálinka stb.)
A forgatáshoz: 1 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 150 g finomszemcsés kristálycukor
Az öntethez: 100 ml zsíros tejföl, 100 ml zsíros joghurt (német nyelvterületen élőknek 100 ml Schmand és 100 ml 10%-os török joghurt), 4 evőkanál vörösáfonya-dzsem
A sütéshez: olaj (kb. 1 l)
Előkészítés: 5 perc, elkészítés: 35 perc
A túrót lecsepegtetjük, a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval egy kézi robotgép segítségével habosra verjük (kb. 3 perc), majd hozzáöntjük az olajat és további két percig keverjük.
A gépen ezt követően kicseréljük a habverőt a tésztakeverőre, a masszánkhoz hozzákeverjük a túrót és alacsony fokozaton alaposan összedolgozzuk. A lisztet a sütőporral együtt leszitáljuk, ezt is beleforgatjuk a fánktésztába, hozzáöntünk némi alkoholos italt, az egészet még egyszer átkeverjük és egy pár percre félretesszük.
Érdemes ezalatt elmosogatnunk, rendet raknunk a konyhában, a cukrot összekeverni a fahéjjal, és az öntet nyersanyagait is egy tetszőleges tálban egybeforgatni.
Miután ezekkel elkészültünk, egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olajat (a fánkot bő olajban sütjük, mégpedig úgy, hogy a fánkok ússzanak az olaj tetején), majd egy kanállal diónyi nagyságú darabokat szaggatunk ki a tésztából. A fánkokat adagonként, időnként megforgatva kb. 3-4 perc alatt sütjük készre.
A kész fánkokról a felesleges zsiradékot konyhapapíron leitatjuk, a fahéjas cukorban egyenként alaposan megforgatjuk és a joghurtos-áfonyás öntettel azonnal kínáljuk.
- A fánkok szaggatása előtt a kanalat mártsuk a forró olajba, mert úgy kevésbé ragad rá a tészta!
- Vigyázzunk, hogy az olaj optimális hőmérsékletű legyen (170 °C), ha túl forró, akkor a fánk kívülről hamar megbarnul, azonban belül még nyers maradhat a tészta, ha „hideg”, akkor pedig megszívja magát olajjal!
- Az egy csomag sütőpor (15 g) elsőnek soknak tűnhet a megadott liszthez képest, azonban ezt a mennyiséget a túróval együtt kell nézni.