Hogyan készítsük el a tökéletes vaníliás öntetet? Mitől lesz jobb, mint a bolti porokból kevert öntet? Most megmutatom!
Vaníliaöntet (4 fő részére)
1 rúd Bourbon vanília, 250 ml tejszín, 250 ml tej (esetleg 200 ml tejszín és 300 ml tej), 6 db tojássárgája, 80 g kristálycukor, 1 csipet só
Előkészítés: 5 perc – elkészítés: kb. 15 perc
A tejet a tejszínnel és a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt) időnként megkeverve felfőzzük, letakarva pár percre félretesszük. A tojássárgáját a cukorral és egy csipet sóval, habverővel fehéredésig keverjük egy másik fazékban, majd lassan hozzácsurgatjuk a vaníliás tejet (a vaníliarudat ekkor kidobjuk). Visszatesszük a tűzre az öntetünket és habverővel folyamatosan kevergetve – közepes tűzön – megvárjuk, amíg besűrűsödik, aztán levesszük és hagyjuk kihűlni, majd tetszőlegesen felhasználjuk.
- A tojások könnyen megfőnek, ezért nagyon oda kell figyelni az öntet elkészítésekor. A folyamatos keverés és a megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen, de valójában a rutin számít a legtöbbet.
- Amikor elkezd sűrűsödni a mártás, akkor érdemes levenni a tűzhelyről és a levegőben egyszer-kétszer átkeverni, majd visszarakni, megint megkeverni és figyelni rá. Gyakorlatilag itt már csak pillanatok kellenek a tökéletes állaghoz!
- Érdemes kitapasztalnunk a tűzhelyünket, hogy melyik fokozaton tudjuk a legbiztonságosabban elkészíteni a mártást, mivel a túl alacsony és a túl magas hőmérséklet sem jó (nekünk a 14 fokozatos tűzhelyen a 11. fok az optimális).
- Ha kicsapódik a tojás, akkor kezdhetjük előröl a szósz elkészítését, ellenben ne nagyon keseredjünk el, mert ez a malőr a legrutinosabb „játékosokkal” is előfordulhat.
- A forró öntetes tálunkat állíthatjuk jeges vízbe is, hogy gyorsabban kihűljön.