A tökéletes vaníliaöntet
2014. november 19. írta: St.Rosine

A tökéletes vaníliaöntet

Hogyan készítsük el a tökéletes vaníliás öntetet? Mitől lesz jobb, mint a bolti porokból kevert öntet? Most megmutatom!

van_krem_1.jpg

Vaníliaöntet (4 fő részére)

 

1 rúd Bourbon vanília, 250 ml tejszín, 250 ml tej (esetleg 200 ml tejszín és 300 ml tej), 6 db tojássárgája, 80 g kristálycukor, 1 csipet só

 

Előkészítés: 5 perc – elkészítés: kb. 15 perc

 

A tejet a tejszínnel és a vaníliával (a rudat és a kikapart belsőt) időnként megkeverve felfőzzük, letakarva pár percre félretesszük. A tojássárgáját a cukorral és egy csipet sóval, habverővel fehéredésig keverjük egy másik fazékban, majd lassan hozzácsurgatjuk a vaníliás tejet (a vaníliarudat ekkor kidobjuk). Visszatesszük a tűzre az öntetünket és habverővel folyamatosan kevergetve – közepes tűzön – megvárjuk, amíg besűrűsödik, aztán levesszük és hagyjuk kihűlni, majd tetszőlegesen felhasználjuk.

  • A tojások könnyen megfőnek, ezért nagyon oda kell figyelni az öntet elkészítésekor. A folyamatos keverés és a megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen, de valójában a rutin számít a legtöbbet.
  • Amikor elkezd sűrűsödni a mártás, akkor érdemes levenni a tűzhelyről és a levegőben egyszer-kétszer átkeverni, majd visszarakni, megint megkeverni és figyelni rá. Gyakorlatilag itt már csak pillanatok kellenek a tökéletes állaghoz!
  • Érdemes kitapasztalnunk a tűzhelyünket, hogy melyik fokozaton tudjuk a legbiztonságosabban elkészíteni a mártást, mivel a túl alacsony és a túl magas hőmérséklet sem jó (nekünk a 14 fokozatos tűzhelyen a 11. fok az optimális).
  • Ha kicsapódik a tojás, akkor kezdhetjük előröl a szósz elkészítését, ellenben ne nagyon keseredjünk el, mert ez a malőr a legrutinosabb „játékosokkal” is előfordulhat.
  • A forró öntetes tálunkat állíthatjuk jeges vízbe is, hogy gyorsabban kihűljön.

A bejegyzés trackback címe:

https://strosine.blog.hu/api/trackback/id/tr76910805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása